Veje for små til kæmpemøller

De vindmøller der bliver lavet i dag er så store, at mange veje er ved at være for små. Ny møllekorridor mellem Brande og Esbjerg er på tegnebrættet.

19SonyMoelleVej.jpg

Hvert år kører 1760 større og mindre lastbiler til og fra Siemens i Brande med dele til vindmøller. Og hver eneste dag ruller tonstunge lastbiler mod havnen i Esbjerg, hvor møllerne bliver skibet videre ud i verden.

Nu er vindmøllerne imidlertid ved at blive så store, at det danske vejnet ikke kan klare de store transporter. Der er især smalle rundkørsler, skarpe sving og lave broer, der er problemet.

- Det bliver jo ved med, at blive større og større og tungere og tungere. Så der skal vi altså være på forkant, og det vil vi gerne i Ikast-Brande kommune, siger viceborgmester og formanden for erhvervskontaktudvalget Preben Christensen fra Fælleslisten, Ikast-Brande.

Ny møllekorridor

Ønsket er en helt ny møllekorridor fra Brande til Esbjerg, hvor det er muligt at køre igennem rundkørsler, skarpe sving er rettet ud og broer hævet.

- I forbindelse med, at vi nu laver en del af vores 6-megawatt møller her i Brande, der er det vigtigt for os, at vi har en korridor, hvor vi kan komme igennem med den. Den er over seks meter bred, og den kræver altså forskellige foranstaltninger, for at vi kan komme igennem med det, siger administrerende direktør Jan Kjærsgaard, Siemens Wind Power.

For Ikast-Brande handler det også om rigtigt mange arbejdspladser.

- Vi skulle jo nødig komme i den situation, hvor Siemens Pludselig sagde til os; ved du hvad. Fordi, vi ikke kan komme af med de her vindmøller på grund af de er for tunge, så bliver vi desværre nødt til at flytte vores produktion til et andet sted, siger Preben Christensen. 

Transportminister positiv

Ikast-Brande kommune har sammen med blandt andet Esbjerg, Region Midtjylland og Vindmølleindustrien skrevet til Transportministeren. De vil gerne have staten til at betale en stor del af den nye vej.

Og ministeren er positiv, både med hensyn til vejen mellem Brande og Esbjerg. Men også de andre steder i landet, hvor der er planer om korridorveje. Se her, hvor det er.

- Jeg er meget positiv over for det, og så er et meget bredt flertal i folketinget så positive, at vi har 45 millioner kroner fordi, det er selvfølgelig vigtigt, at vi kan få de meget store vindmøller, der er tale om her, kan få dem frem på en ordentlig og sikker måde, siger Transportminister Henrik Dam Kristensen.

3:44
Det danske vejnet stønner under de tonstunge vindmølletransporter. Derfor er en helt ny møllekorridor mellem brande og Esbjerg nu på tegnebrættet