Vejarbejde ødelægger butikslivet i Højslev

Flere butikker i Højslev oplever markant fald i omsætning, fordi vejarbejde siden marts har spærret adgangen til butikkerne.

DagliBrugsen i Højslev er omgivet af vejarbejde.
DagliBrugsen i Højslev er omgivet af vejarbejde.

Det vejarbejde, der har været på hovedgaden i Højslev ved Skive siden marts, er så omfattende, at det går ud over de butiksdrivende. 

Skive Kommune og Skive Vand er ved at etablere både cykelsti, ny vej og kloakering, og det koster for blandt andet DagliBrugsen i Højslev. Her oplever de ganske enkelt, at deres kunder bliver holdt væk. 

- Vi mangler de strøgkunder, der kommer gennem byen. Dem har vi ikke længere. Der kommer ikke nogen gennem byen med de skilte, der er. De fraråder enhver at tage ned til byen, siger brugsuddeler Bo Jensen.

Og de manglende kunder koster DagliBrugsen hårdt økonomisk.

- Vi lider meget under det her. Det er rigtig hårdt for os det her. Vi taber 40 procent i omsætning hver eneste dag, og vi har samtidig de samme udgifter. Det bliver blodrøde tal vi får i år, siger han.

Men DagliBrugsen i Højslev er ikke den eneste butik, der lider økonomisk under det omfattende vejarbejde. For også hos byens blomsterhandler, Joans Blomsteri, kæmper Joan Villumsen med de manglende kunder.

- Når der er spærret af gennem byen i så mange måneder, som det er, så har det en konsekvens, at vi ikke har den gennemgående trafik. Jeg er gået 20 procent ned i foråret, efter at de er startet med vejarbejdet herude, siger hun. 

Kommune erkender fejl

Skive Kommune erkender, at afspærringen er en stor udfordring.

- Jamen, det er et kæmpe problem. Men vi kan jo heller ikke lade være med at renovere kloakerne, så det er et problem, siger Anders Bøge, SF, der er næstformand i Tenik og Miljø i Skive Kommune.

Brugsuddeler Bo Jensen har forståelse for de ting, der bliver udført i forbindelse med vejarbejdet, men han så gerne, at arbejdet blev udført mere effektivt ude foran hans butik.

- Det er fint, at det bliver gjort. Men det tempo, det bliver gjort i, er jeg ikke tilfreds med. Der bliver arbejdet derude fra 7 til 16 i hverdagene og om fredagen til klokken 12. 

Den kritik tager Skive Kommune til efterretning. 

- Vi har snakket om, at man til fremtidige projekter skulle lave det sådan, at de arbejdede i flere timer, og det er en af løsnignerne. Det får de desværre ikke gavn af i Højslev, men vi skal jo lære af de erfaringer, vi gør os hele tiden, siger Anders Bøge.

I mellemtiden kan dagligbrugsen se frem til et blødende regnskab.

- Det er slemt. Normalt kører vi med et pænt overskud her i butikken. Det kommer vi ikke til i år. Vi har aldrig før haft underskud, men det får vi i år, siger Bo Jensen. 

Skive Kommune og Skive Vand forventer, at vejarbejdet er færdigt midt i oktober i år.