Vattenfall vinder udbud om kystnære havvindmøller

Fortsat politisk slagsmål om kystnære havvindmøller efter udbuddet i dag blev afgjort

Havvindmøllerne ved Holmsland Klit og Thyborøn skal opføres af Vattenfall.
Havvindmøllerne ved Holmsland Klit og Thyborøn skal opføres af Vattenfall.

Efter mange måneders forberedelse og ventetid blev det i dag afgjort, at konsortiet Vattenfall vandt udbuddet om opføre to kystnære havvindmøllerparker ud for Holmsland Klit og ved Thyborøn.

Men selv om udbuddet nu er afgjort er det langt fra sikkert, at havvindmølleparkerne, nogensinde bliver opført.

Regeringen, med Energi- og Klimaminister Lars Christian Lilholdt i spidsen, holder nemlig fast i, at havvindmøllerne skal droppes for at spare statskassen for de otte milliarder kroner det vil koste, at opføre parkerne tæt på kysten.

Venstres energiordfører. Thomas Danielsen, siger i dag til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at pengene kan gøre mere gavn andre steder, når det gælder forbedringer af miljøet.

- Det kan være opvarmning af boliger med varmepumper, som også vil give en miljøeffekt og skabe nye arbejdspladser. Det er bare nogle andre job. Vi er nødt til at se på, hvor vi får mest value for money,, siger Thomas Danielsen til avisen.

De kystnære havvindmøller var en del af energiforliget i 2012, hvor et flertal minus Liberal Alliance, besluttede at der skulle opføres 350 megawat havvindmøller langs de danske kyster. 

Et flertal som blandt andet de konservative og radikale nu vil holde fast i. Men den politiske uro bekymrer ikke Thomas Danielsen, som holder fast i regeringens beslutning.

- Lige nu er der jo ikke flertal for noget som helst. Der er tilsyneladende stor symbolpolitik i at rejse vindmøller, konstaterer Thomas Danielsen.

 De kystnære vindmøller forventes at kunne skabe mere end 5000 arbejdspladser over tre år i opførelsesperioden. Derefter regner Vattenfall med at der skabes mellem 50 og 100 permanente jobs i forbindelse med vedligeholdelse og drift.