Varme og tørke: Juletræer visner og majsen stortrives

Juletræsavlere drømmer om regn i tidlig julegave. Majsavlerne jubler over det varme og tørre sommervejr.

Der bliver ikke meget "grønt og kønt" over dette juletræ. Sommertørken har taget livet af det.
Der bliver ikke meget "grønt og kønt" over dette juletræ. Sommertørken har taget livet af det.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

 

Det er jo til jul, man skal ønske sig gaver. Men nord for Viborg har de lyst til at tage forskud på glæderne. For øverst på ønskelisten står der regn. Juletræerne er nemlig ikke vilde med den danske sommer. Faktisk lider træerne så meget i varmen, at julen er i fare. I hvert fald for nogen af træerne. 

- Det bliver værre og værre for hver dag, der går, hvor vi ikke får noget nedbør. Så vi håber på, at der kommer lidt regn i morgen, siger juletræsavler Jens Peter Rind fra Løgstrup.

I maj plantede han 10.000 nye juletræer. Men det tørre og varme maj- og junivejr har allerede taget livet af 10 procent. I stedet for at stå som den spæde begyndelse til små grønne juletræer, stikker de op ad jorden som små, visne og rødlige træer. Men de store juletræer klarer skansen. 

- De almindelige store juletræer de har ikke lidt under tørken indtil videre. De er ret hårdføre, fordi de har en meget lang rod, der går langt ned i jorden, fortæller Jens Peter Rind.

Så julen ER reddet. Blot ikke få de små juletræer, der engang i fremtiden skulle have vokset sig store og have været centrum for danskernes juleaften.   

Og der er da heldigvis også masser af juletræer på vej. I Danmark bliver der nemlig dyrket cirka 10 millioner juletræer om året. 

Majsen vokser og vokser

Men hvad der får juletræerne til at give op, får til gengæld majsen til at skyde i vejret. 

Landmand Tom Nykjær fra Roslev har sået 60 hektar med majs, og det går usædvanlig godt. Majsen sået i begyndelsen af maj, men når allerede godt op over knæene.

- Er det godt vejr, så gror de bare rigtig, rigtig stærkt. Og det her bliver et godt år for majs, det er der slet ikke tvivl om, fortæller han. 

 
 
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

For når majsen gror med den hastighed kan ukrudtet slet ikke følge med. 

- Og så er både majsen og landmanden glad. 

Tom Nykjærs majs skal i øvrigt bruges til biomasse. 

1:38