Ikke alle jublede over sommeren 2018: Varm sommer kostede skaldyrsprocent på Mors dyrt

En varm sommer er lig med små skaldyr. Det kan Vilsund Blue A/S på Mors konstatere rammer virksomhedens regnskab.

Sol, sommer og masser af varme. Det er nok sådan mange husker tilbage på sommeren 2018. 

Umiddelbart en positiv historie at kigge tilbage på. Bare ikke for skaldyrsproducenten Vilsund Blue A/S, der har hovedkontor på Mors. Virksomheden leverede i regnskabsåret 2017/2018 et overskud på 4,9 mio. kroner mod et overskud på 12,4 mio. kroner året før. 

- Vi oplevede fiskeristop i lange perioder, ligesom det varme vejr spillede ind på kødprocenten i skaldyrene. Den kombination har betydet en laverede indtjening i år end sidste år, siger adm. direktør Søren Tjørnelund Mattesen, Vilsund Blue A/S i en pressemeddelelse.

En varm sommer er på ingen måde den optimal, når det handler om vækstbetingelser for skaldyr. Det var den primære årsag til, at overskuddet i virksomheden blev reduceret i forhold til året før. Med et mindre overskud ser firmaets direktør ind i mulighederne for at optimere arbejdsgangene i produktionen. 

- Vores udfordring er adgangen til råvarerne. Konkurrencen fra udlandet har indflydelse på, om vi kan producere til konkurrencedygtige priser. Derfor kigger vi også hele tiden på, hvordan vi kan optimere produktionen både for at være konkurrencedygtige, men også for at spare på fx. energiforbruget, siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Der er dog ingen usikkerhed om fremtiden for Vilsund Blue A/S. Virksomheden har fortsat en solid egenkapital på 106.9 mio. kroner. 

Det italienerne foretrækker mest fra Danmark er fisk og skaldyr, og her er virksomhederne i Thy dem, der eksporterer allermest.