Varm kartoffel: Afgift på pesticider lempes

Miljøministeren ser ud til at have lyttet til kartoffelavlernes bekymringer.

Kartofler.jpg

En ny plan om beskatning af pesticider har truet med at sende landsdelens kartoffelmelsproducenter i knæ. Ifølge planen skulle sprøjtegifte i fremtiden i højere grad beskattes efter deres miljøpåvirkning og ikke mængden. Det ville ifølge producenterne i Brande og Karup skade deres produktion betragteligt.

Men nu ser det ud til, at kartoffelmelsproducenterne har reddet sig en særaftale med miljø- og fødevareministrene, der fritager dem for den fulde konsekvens af højere afgifter.

- Regeringen har lyttet til erhvervet og fundet en løsning, som betyder, at ingen kartoffelmelsfabrikker kommer til at lukke på grund af den nye afgift, lyder det i dag fra miljøminister Ida Auken.

Også fødevareminister Mette Gjerskov anerkender, at erhvervet er hårdt presset på indtjeningen.

- Derfor er jeg glad for, at vi nu har fundet en løsning, der kan sætte skub på en grønnere og mere bæredygtig produktion og dermed sikrer konkurrenceevnen, eksporten og en masse arbejdspladser, lyder det fra Mette Gjerskov.

Halv skade

Ifølge Landbrugsavisen.dk betyder særaftalen, at kartoffelproducenterne bliver kompenseret for halvdelen af de udgifter, de bliver påført ved den nye pesticid-aftale.