Var du til julefrokost i går? Så husk dette, inden du sætter dig bag rattet i dag

I går var en af årets helt store julefrokost dage, men hvis du følger en gammel regneregel, så kan du ende som spritbilist.

Tænk dig om, inden du kører til bageren her til morgen, hvis du var til julefrokost i går.
Tænk dig om, inden du kører til bageren her til morgen, hvis du var til julefrokost i går.
Foto: Scanpix / Iris

En populær myte omkring alkohol er, at man forbrænder en genstand i timen.

Hvor hurtigt du forbrænder alkoholen afhænger af flere faktorer og kan være meget kompliceret at regne ud.

En kvinde der vejer 65 kilo forbrænder i gennemsnit en genstand på cirka en time og 45 minutter. Forbrændingen går dog først i gang efter 45 minutter. En gennemsnitlig mand på 80 kilo vil derimod forbrænde en genstand på en time og et kvarter. Hans forbrænding går også først i gang efter 45 minutter. Der er dog mange andre faktorer, der afgør, hvornår man har forbrændt julefrokostens alkoholindtag.

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik til, at man lader bilen stå morgenen efter en julefrokost, for selvom man har sovet en god nats søvn, så er man ikke nødvendigvis ædru endnu.

Grafikken viser, hvor nemt det er at blive spiritusbillist dagen derpå.
Grafikken viser, hvor nemt det er at blive spiritusbillist dagen derpå.
Foto: Rådet For Sikker Trafik

Står værst til i Midt- og Vestjylland

Midt- og vestjyderne har en kedelig rekord, når det kommer til dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker. I perioden 2012-2016 var der 175 spritulykker i det midt- og vestjyske, hvilket er mest i landet.

TrygFonden opfordrer derfor til, at man skrider ind, inden skaden er sket, og ens kollega har taget bilen hjem fra julefrokosten.

- I situationen kan det virke grænseoverskridende at blande sig, men man skal huske på, at man gør folk en kæmpe tjeneste, hvis man sørger for, at de ikke kører spritkørsel. Tilbyd dem at overnatte, en taxa hjem eller sørg for at have nogle spændende alkoholfrie drinks, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Sidste år blev 400 personer på landsplan sigtet for spirituskørsel i december måned.