Sag om knivstikkeri på bar i Herning: Var det forsøg på manddrab?

Tre mænd blev sidste år dømt for grov vold efter et knivstikkeri på Dansebar og Einstein i Herning. Nu vil anklageren have dem dømt for forsøg på manddrab.

Fordi de tiltalte har tilknytning til bandemiljøet er sikkerheden omkring retssagen skærpet.
Fordi de tiltalte har tilknytning til bandemiljøet er sikkerheden omkring retssagen skærpet.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Onsdag formiddag har landsretten i Viborg taget hul på retssagen, hvor tre mænd i alderen 28-31 år sidder på anklagebænken - tiltalt for blandt andet at have stukket tre personer ned på diskoteket Dansebar & Einstein i Herning i marts 2018.

Her kom et af ofrene efter knivstikkeriet så galt afsted, at han længe svævede mellem liv og død.

Da sagen sidste år var for byretten blev de tre mænd dømt for grov vold og fik hver især 5-6 års fængsel. Men de erkender sig fortsat uskyldige, mens anklageren forsøger at få dem dømt for forsøg på manddrab.

Den juridiske slåskamp

Hvad er det, vi skal slås om i retten?

Sådan indledte anklager Jesper Rubow i dag, mens han henvendte sig til nævningene. Hvorefter han fortsatte:

Var det en eller flere af de tiltalte, der stak de forurettede og begik drabsforsøg og vold?
Og er det drabsforsøg eller grov vold med to stik i hjerteregionen?

Netop de to spørgsmål er de to mest essentielle i sagen. For de tiltalte nægter, at de har stukket nogle med kniv. Ligesom anklageren mener, at det er drabsforsøg, når man stikker flere gange i hjerteregionen.

Bandetilknytning

De tre mænd kan alle sættes i forbindelse med Satudarah, eksempelvis viste anklageren nogle af de tiltaltes privatfotos i retten i dag af Satudarah veste.

To af de tiltalte nægtede at svare på, om de havde tilknytning til banden. Den ene svarede kort og kontant anklageren, da han spurgte ind til tilhørsforholdet: Det der kan du lige så godt droppe.

Modsat svarede den sidste af de tre adspurgt til sit forhold til Satudarah: Det kan jeg ikke løbe fra.

På grund af bandetilknytningen var der massivt politiopbud til sagen. Alle skulle igennem en scanner for at få adgang til retslokalet, og flere betjente var iklædt skudsikre veste.
Men der dukkede kun et par familiemedlemmer op til de tiltalte.

Masser af vidner

Det er en stor sag, hvor hele 19 vidner igen skal ind og afgive forklaring, ligesom de gjorde det i byretten.  Derfor er der også sat hele ni retsdage af.

I morgen skal flere af dem som var vidne til knivstikkeret tilbage i marts 2018 ind og afgive forklaring, ligesom politifolk skal fortælle om, hvordan de oplevede det, da de ankom til gerningsstedet.

1:52
Tre mænd med tilknytning til rockergruppen Satudarah var i dag i Landsretten, hvor de er tiltalt for forsøg på manddrab efter knivstikkeri i Hernings natteliv.