Vanvidsbilist dræbte 68-årig kvinde: Nu begynder retssagen

Retten i Viborg skal de kommende dage tage stilling til, hvilken straf der skal gives til den 22-årige mand, der i januar var skyld i en voldsom bilulykke, der kostede en 68-årig kvinde livet.

Det var her på Viborgvej i Silkeborg, den 68-årige kvinde mistede livet.
Det var her på Viborgvej i Silkeborg, den 68-årige kvinde mistede livet.
Foto: Peter Erfurt, 24-7news
2:23
TV MIDTVEST's reporter, Jan Ebbesen, fulgte retssagens første dag i Viborg.

105 km/t i en byzone. Så hurtigt mener anklagemyndigheden, at en 22-årig bilist som minimum kørte, da han den 19. januar ramte og dræbte en 68-årig kvinde.

Ulykken skete på Viborgvej i Silkeborg, og kvinden døde på stedet. Der var bilisten dog allerede over alle bjerge. Han flygtede nemlig fra gerningsstedet og meldte sig først, da han i fire dage havde været efterlyst af politiet. 

Her erkendte han, at det var ham, der førte bilen, og dermed at han havde gjort sig skyldig i uagtsomt manddrab.

I dag var første retsdag i sagen, og selvom manden har erkendt det uagtsomme manddrab, er sagen langt fra lige til. Spørgsmålet er nemlig, om der i sagen er tale om skærpende omstændigheder, og her er forsvarer og anklager lodret uenige.

Sådan så den 22-åriges bil ud, da den blev fjernet fra ulykkesstedet.
Sådan så den 22-åriges bil ud, da den blev fjernet fra ulykkesstedet.
Foto: Peter Erfurt, 24-7news

Op til otte års fængsel

Ved uagtsomt manddrab uden skærpende omstændigheder er strafferammen bøde eller fængsel i op til fire måneder. Men hvis den unge mand kendes skyldig i uagtsomt manddrab under skærpende omstændigheder, kan han i stedet idømmes fængsel i op til otte år.

Og det mener anklagemyndigheden, at der i sagen er grundlag for:

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at kørslen har en karakter, så den må betragtes som særligt hensynsløs. Navnlig på grund af den hastighed, som bilen blev ført med herunder i Silkeborg, da påkørslen sker.

Sådan forklarer Camilla Berg, der er anklager hos Midt- og Vestjyllands Politi, til TV MIDTVEST.

Uenige om hastigheden

Den 22-åriges forsvarer er dog uenig med anklagemyndigheden. Retten i de kommene dage tage stilling til, om hastighedsoverskridelserne er tilstrækkeligt høje til, at der kan være tale om skærpende omstændigheder.

Forsvarsadvokaten mener dog ikke, at det er tilfældet:

- Det er vores afvejning af de samlede omstændigheder i forbindelse med ulykken. Det er jo særligt hastigheden, vi kigger på, men også de øvrige omstændigheder, forklarer Mads Kjær Jensen og uddyber:

- Hvordan har trafikken været, og hvordan har forholdene på ulykkesstedet været? Der er en række faktorer, der spiller ind, når man skal lave den her vurdering af, om det har været under særligt skærpende omstændigheder.

Den 22-årige mand erkender, at han kørte for stærkt, da ulykken skete. Selv mener han, at han kørte omkring 80 km/t, mens politiet altså vurderer, at han kørte omkring 105 km/t.

2:18
Politiet mener, at den 22-årige bilist, som påkørte og dræbte en kvinde i Silkeborg, er med i en gruppe af vanvidsbilister. Indslag fra d. 18. maj 2018.

Kørte fra Skive til Silkeborg på 28 minutter

Anklagemyndigheden fremlagde ved retten i Viborg i dag 25 anklagepunkter mod den unge mand, som i forvejen var prøveløsladt fra en tidligere fængselsstraf.

Manden, der kommer fra Skive, men er af anden etnisk herkomst, er i denne omgang blandt andet anklaget for narkobesiddelse, vold, hasarderet kørsel og trafikdrab.

Af anklageskriftet fremgår det, at manden befandt sig i Skive 28 minutter forinden ulykken, som altså skete i Silkeborg. Politiet har regnet sig frem til, at manden har tilbagelagt de 56 kilometer mellem Skive og Silkeborg med en gennemsnitsfart på 126 km/t, men at han på visse strækninger har kørt helt op til 140 km/t på almindelig landevej.

Ved ulykken, der kostede den 68-årige kvinde livet, befandt yderligere to personer sig i bilen.

Retssagen fortsætter onsdag, og der ventes at falde dom i næste uge.