Samuelsen stopper som LA-formand: Vanopslagh mulig arvtager

Anders Samuelsen siger, at det er hans ansvar, at Liberal Alliance er endt, hvor de er. Derfor stopper han

Anders Samuelsen går af som leder af Liberal Alliance (arkivbillede).
Anders Samuelsen går af som leder af Liberal Alliance (arkivbillede).
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, trækker sig fra sin post efter et stort nederlag ved folketingsvalget og intern kritik. Det siger han til Berlingske.

Han var selv med til at stifte partiet i 2008, men nu trækker den siddende udenrigsminister sig fra sin post som leder.

Ved folketingsvalget onsdag mistede partiet ni ud af 13 mandater og blev Folketingets mindste parti sammen med Nye Borgerlige.

- Det er mit ansvar, at vi er endt der, hvor vi er, og der er brug for, at partiet får en mulighed for en ny start. Nu skal partiet videre, og det skal det uden mig.

- Derfor vælger jeg at trække mig. Det har jeg sådan set gjort op med mig selv inden, for vi havde en fornemmelse af, at det kunne ende sådan her.

- Jeg ville gerne have forladt politik på en anden måde. Men det er altid svært at forlade politik på det rigtige tidspunkt, siger han til Berlingske.

Han gør det klart, at der er tale om et "definitivt farvel til dansk politik".

Peger på Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Anders Samuelsen siger, at det er "hans forventning" og "det oplagte", at Simon Emil Ammitzbøll-Bille tager over som leder af partiet.

Men han vil ikke blande sig i det.

De seneste to og et halvt år har LA været i regering for første gang i partiets historie. Det har været en turbulent tid, hvor Anders Samuelsens parti opgav topskattelettelser, som han stod hårdt på.

I december 2017 var VLAK-regeringen tæt på at gå i opløsning, fordi Liberal Alliance truede med ikke at stemme for egen finanslov.

Anders Samuelsen mener, at han klargjorde, hvad partiet gik efter.

- Min arbejdsform har altid været, at man skal være tydelig af aflæse. Det skal være tydeligt, hvad man går efter. Det var, hvad der gjorde, hvad vi kom i regering, for vi var aldrig kommet ind frivilligt.

- Men jeg havde håbet, at vi kunne få et bedre samarbejde på blå side, men det kunne vi ikke, og det bliver både Dansk Folkeparti og vi straffet for, siger han.

Foruden Samuelsen mister partiet en række profiler såsom Joachim B. Olsen og Christina Egelund. Desuden stopper undervisningsminister Merete Riisager.

Sidstnævnte sagde ligesom Henrik Dahl, at Samuelsen måtte gå af som leder.

Flere peger på Vanopslagh

Før, Anders Samuelse nåede at trække sig, var der flere, der pegede på Alex Vanopslagh som mulig formand i partiet.

En af dem var Henrik Dahl, der stillede op for partiet i Sydjyllands Storkreds. Han anklagede han Anders Samuelsen for nepotisme, fordi Samuelsen udnævnte sin søster, Mette Bock, til minister.

Alex Vanopslagh svarede også selv på muligheden for at tiltræde som formand i Liberal Alliance.

- Anders Samuelsen ryger ud af Folketinget, og så er det oplagt, at der bliver valgt en ny politisk leder, siger Alex Vanopslagh til TV MIDTVEST og fortsætter:

- Jeg har aldrig været bange for at tage lederskab, hvad end det har været i gymnasiet, i kommunalpolitik, landspolitik eller ungdomspolitik. Og det har jeg sådan set heller ikke nu.

1:39
Interview med Alex Vanopslagh tidligere i dag.