Vanddirektør efter skattesag: - Det er dybt ærgerligt.

Direktør for Herning Vand, Niels Møller Jensen, ærgrer sig over dommen om danske vandværker fra Østre Landsret.

Niels Møller Jensen, som er direktør ved Herning Vand, ærgrer sig over Østre Landsrets dom i skattesag.
Niels Møller Jensen, som er direktør ved Herning Vand, ærgrer sig over Østre Landsrets dom i skattesag.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I dag blev det bestemt, at danske vandværker taber retssagen mod SKAT i Østre Landsret. Og det vækker skuffelse hos direktør ved Herning Vand, Niels Møller Jensen.

- Det er dybt ærgerligt, for det var ikke intentionen med den her lovgivning. Vi har to sæt lovgivninger, og de spiller ikke sammen. Og det er årsagen til, at vi nu er dømt til at være skattepligtige. Og det, synes jeg, er kedeligt, siger Niels Møller Jensen.

Sagen startede i 2009, da Folketinget besluttede, at kommunernes vandselskaber, der står for drikke- og spildevand, skulle ændres til selvstændige aktieselskaber. Det betød, at der skulle sættes pris på vandværkernes værdier, altså bygninger og anlæg.

Der var aldrig blevet sat pris på vandselskaber før, og derfor blev det gjort ud fra et skøn. Og denne metode var Danva og Danske Vandværker uenig i. De mente, at prisen var blevet sat alt for lavt.

Derfor endte sagen i retten, og i dag vandt SKAT altså sagen i Østre Landsret.

Kunderne skal af med flere penge

Ifølge direktøren hos Herning Vand kan dommen komme til at betyde, at de danske vandværkskunder skal betale et større beløb hvert år.

- Størrelsesordenen er cirka 500 kroner per år, som de skal betale i skat. Hvis vi er rigtig heldige, kommer de fleste af de penge kunderne til gode på anden vis, da de kan spare dem i den normale skat, siger Niels Møller Jensen.

Dommen er afsagt, og nu skal vandværkernes advokat læse de godt 200 siders dom igennem, og så skal der besluttes, hvad der skal ske herefter. Men først skal kunderne prioriteres.   

- Nu skal vi ud og fortælle vores kunder, hvad det her kommer til at betyde på sigt. Alt andet lige kommer det til at betyde, at prisen skal stige, siger Niels Møller Jensen.

Udover Herning Vands 34.000 kunder kommer dommen også til at få betydning for 274 andre vandværker.