Valgforsker: Det skal du gøre, hvis du stadig er i tvivl

Kommunalvalget nærmer sig. Hvis du stadig er i tvivl om, hvor dit kryds skal sættes, har valgforsker Roger Buch et godt råd til, hvordan du beslutter dig.

Roger Buch kommer med et godt råd, hvis du er i tvivl om, hvor dit kryds skal sættes.
Roger Buch kommer med et godt råd, hvis du er i tvivl om, hvor dit kryds skal sættes.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Der er fire dage til kommunal- og regionsrådsvalg. Mange ved allerede, hvor de skal sætte deres kryds, men er du én af dem, der stadig er i tvivl, kommer valgforsker Roger Buch her med et godt råd.

- Hvis vælgerne er i tvivl, så er der en masse gode hjælpemidler. Der er kommet en række kandidattests, og det er et af de steder, man kan få et fingerpeg, siger Roger Buch, som er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han foreslår, at du tager mere end én test og så ser på, hvilke partier der typisk slår ud. På den måde er du allerede et godt skridt i retningen mod at finde ud af, hvem du skal stemme på.

Valgkamp til det sidste

For både kandidater og vælgere er valgkampen meget vigtig. Ifølge Roger Buch beslutter omkring 40 procent af vælgerne sig først for, hvad de skal stemme under valgkampen. Og 20 procent af dem beslutter sig reelt først i den sidste uge op til valgdagen. Derfor er de sidste dage for partierne helt afgørende.

- Der er virkelig god grund til for partierne og kandidaterne at føre valgkamp helt til sidste sekund. Og det vil altså sige helt indtil valgstederne lukker på valgdagen, siger Roger Buch. 

I dag er det i øvrigt sidste dag, du har mulighed for at brevstemme. Så hvis det var din plan, har du indtil klokken 16, hvor brevstemningen slutter.