Værn mod oversvømmelser trækker ud - vil tidligst stå færdigt i 2022

Kritiske høringssvar fra blandt andre Danmarks Naturfredningsforening har fået planerne om at sikre Holstebro mod oversvømmelse til at trække ud.

Sådan her så det ud i 2015, da Holstebro sidst var ramt af voldsom oversvømmelse. Vandet næsten på samme niveau i slutningen af oktober i år.
Sådan her så det ud i 2015, da Holstebro sidst var ramt af voldsom oversvømmelse. Vandet næsten på samme niveau i slutningen af oktober i år.
Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Holstebro har flere gange været plaget af massive oversvømmelser, når Storåen går over sine bredder - senest for to uger siden.

Derfor har kommunen lagt en plan for, hvordan man sikre byens huse.

Men efter flere års planlægning er projektet stadig ikke blevet til noget, og det kan tage år, før husejerne langs åen kan sove mere roligt.

- Jeg kan lige så godt være ærlig og sige, at vi har undervurderet, hvor lang tid de her processer vil tage, siger Karsten Filsø (SF), formand for Natur, Miljø og Klima i Holstebro Kommune.

Holstebro Kommunes plan går blandt andet ud på at lave en dæmning øst for Holstebro. Ved at oversvømme engarealet kan man holde en masse vand fra åen tilbage og undgå oversvømmelser i midtbyen.

SF's Karsten Filsø er formand for Natur, Klima og Miljø i Holstebro Kommune.
SF's Karsten Filsø er formand for Natur, Klima og Miljø i Holstebro Kommune.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Kritiske høringssvar forsinker

I 2016 regnede kommunen med at kunne begynde arbejdet i første kvartal 2018. Men der er stadig langt til første spadestik.

Plangrundlaget er på plads, men flere kritiske høringssvar har fået kommunen til at trække håndbremsen.

- Inden vi sætter endelig go på, så vil vi gerne se, om vi kan komme overens med dem, der har gjort indsigelser, så vi ikke får en klage, der vil forsinke det endnu mere, siger Karsten Filsø.

Danmarks Naturfredningsforening bryder sig ikke om dæmningen.

- Vi synes det er et kæmpe indgreb mod naturen. Vi har en unik natur her ude som vi vil værne om. Det er ikke en god ide, siger Villy Pedersen, næstformand i Danmarks Naturfredningsforening Holstebro.

Foreningen mener, at der er bedre metoder til at undgå oversvømmelser, som dem der ramte Holstebro i 2015. Blandt andet ved en bedre udnyttelse af vandkraftsøen og ved at oversvømme flere arealer længere oppe ad åen.

- Det er ærgerligt, og vi er kede af, det trækker ud. Vi er også kede af, hvis det trækker to år mere ud, hvis vi klager. Så vi håber på en løsning med kommunen om, at det starter i byen og så vandkraftsøen efter og venter med dæmningen, siger Villy Pedersen.

1:23
Holstebro er et af de steder, hvor der i oktober er faldet allermest regn. Se hvordan det så ud sidst, der var oversvømmelser i midtbyen.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Forslag ikke tilstrækkeligt

Karsten Filsø mener ikke, at forslaget fra Danmarks Naturfredningsforening er tilstrækkeligt. Han mener, at kommunens løsning er den bedste.

- Langt de fleste af de hændelser, vi har haft de sidste mange, mange år, vil vi kunne undgå, så man ikke får de problemer i midtbyen, siger han.

Holstebro Kommune har også planer om et mindre dige inde i Holstebro, lige som dæmningen ved Vandkraftsøen skal forstærkes.

Med fem oversvømmelser på under 20 år har naboerne til åen i årevis krævet en løsning.

Prisen for kommunens klimasikringsprojekt er 45 millioner.

2:46