Vær god ved klimaet: Køb en industrikylling

Økologisk kød belaster klimaet mere end det ikke-økologiske, og det er derfor svært at redde dyr og klima på en gang.

Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det er ikke muligt at redde klimaet og dyrene på en gang – i hvert fald ikke, hvis man stadig vil have sin lørdagskylling.

De ender med at leve for længe og bruge for meget foder og plads

Jørgen E. Olesen, Professor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

Det mener klimaforsker Jørgen E. Olesen, der er professor på institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i Foulum. Det er nemlig sådan, at hvis vi køber økologisk er det godt for dyrene, men ikke klimaet.

- Der er en ulempe i de fritgående, godt levende dyr. De ender med at leve for længe og bruge for meget foder og plads, siger Jørgen E. Olesen.

Især økologisk svinekød og kyllinger belaster klimaet mere end det ikke-økologiske.

Beregninger af klimabelastningen måles ud fra, hvor meget klimaet belastes pr. enhed. Så når økologiske landmænd bruger mere plads på at producere et kilo kød, bonner det negativt ud i klimaregnskabet. Det skriver Berlingske. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Dermed bliver det altså rigtig svært både at være økologisk- og klimabevidst kødforbruger

 - Der er ikke noget, der i de her valg betyder, at man redder verden, siger Jørgen E. Olesen.

Vejen frem som klimabevidst kødkøber er altså at droppe den dyre velfærdskylling og i stedet tage den billige industrikylling. Det går dog ikke, mener Karina Due, Dansk Folkeparti.

- Dyrevelfærd ligger mig så meget på sinde, at det for mig er vigtigt, når jeg sætter tænderne i et stykke kød, så ved jeg, at dyret har haft et godt liv, siger Karina Due, dyrevelfærdsordfører, Dansk Folkeparti.

FNs klimapanel peger i en ny rapport på, at landbrugets produktion på sigt bør lægges helt om af hensyn til klimaet.