Vækstpakken: Lettere for kommuner at bygge

Det skal være slut med statens vetoret overfor kommunale byfornyelsesprojekter

Byfornyelse Skive

Fremover skal det være nemmere for kommunerne at skabe nye byrum og forskønnelsesprojekter, uden at staten blander sig i planlægningen.

Det fremgår af det vækstudspil som regeringen i dag fremlægger for offentligheden. "Vækst og udvikling i hele Danmark" skal bl.a. gøre op med den veto-ret, som  staten har haft overfor kommunerne ved større byggeprojekter.

Hidtil har staten haft mulighed for at blokere for projekter, hvis der har været "statslige interesser" på spil. Fremover bliver det præciseret, at staten kun kan gøres indsigelse, hvis der er "væsentlige nationale" interesser på spil. En opblødning der vækker jubel i bl.a. Skive.

 - Der er fjernet en væsentlig sten for kommunerne i forhold til at få større byggeprojekter igennem, siger Skives borgmester Jens Christian Kirkegaard.

I Skive blev der netop blokeret for et stort byfornyelsesprojekt, Big Blue, hvor planen var at bygge attraktive boliger langs åen i Skive. Det blev dog forpurret af Naturstyrelsen, til stor ærgrelse for borgmesteren.

- Vi har haft på fornemmelse, at det var lettere for de større byer at få den slags projekter igennem, og følte vi fik en unfair behandling, siger Peter Christian Kirkegaard.

Hos Danmarks Naturfredningsforening bliver ændringerne modtaget med skuffelse. 

- Det er et grundlæggende opgør med naturen i Danmark. Det er jo Danmarks historiens største byggetilladelse, der bliver givet her, siger foreningens præsident Ella Maria Bisshop-Larsen.

Hun opfordrer til at politikerne på Christiansborg mander sig op og forhindrer de foreslåede ændringer.  

- Det er arvesølvet det her og Dansk Folkeparti må vågne op. Det handler om det klassiske Danmark vi kender, slutter præsidenten.

Se tidligere indslag om det storstilede byggeprojekt i Skive Kommune:

1:54