Våd sommer gør julen grønnere

De danske juletræer er lidt grønnere, end de plejer. Den våde danske sommer gør, at juletræerne vokser lidt ekstra og bliver lidt grønnere til glæde for producenterne og køberne.

Tyskland køber 54 procent af de danske juletræer.
Tyskland køber 54 procent af de danske juletræer.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Sommeren regnede væk, men det kommer julen til gode. Når juletræet skal pyntes, er træet nemlig lidt grønnere end det plejer.

- En våd sommer giver en god vækst og grøn farve. Gennemgående er kvaliteten god, så på den måde har det været en god sommer, siger Claus Jerram Christensen, der er direktør for Danske Juletræer.

Den våde sommer har dog også en bagside. Juletræsproducenterne risikerer, at træerne simpelthen vokser for meget, så grenene mister sin tæthed. 

Flere køber en ekstra

Generelt er danskerne begyndt at købe mere end det ene klassiske juletræ, der bliver pyntet op til juleaften. Der bliver eksempelvis købt et udendørstræ, som bliver pyntet op med lys. Man behøver dog ikke frygte for, at træet mister sin glans i løbet af måneden. 

- Hvis man gør det på den rigtige måde og lader den hvile et par dage og sørger for at vande dem med de nye juletræsfødder, så kan det faktisk sagtens holde, siger Martin Petersen, der er juletræsproducent.

Danmark producerer ca. 11 millioner juletræer om året. De senere år har de østeuropæiske lande fået en større købekraft, hvilket gør at der bliver eksporteret flere træer i deres retning. Tyskland er dog stadig den største aftager af danske juletræer. 

1:57