Uvildig ekspert om kræftskandale: - Der er intet at komme efter

​Viborg Stifts Folkeblad er kommet i besiddelse af mail fra en uvildig ekspert. Han finder ingen fejl fra lægen i den såkaldte kræftskandale ved Regionshospitalet Viborg.

3.600 kvinder blev i slutningen af juni tilbudt et ekstra sikkerhedstjek for brystkræft på grund af mistanke om fejl i en overlæges undersøgelser på Regionshospitalet Viborg. 2.100 kvinder har taget imod tilbuddet, og mellem den 3. juli og 11. august er 1.600 af dem blevet undersøgt. 

I denne uge kunne Regionshospitalet så fortælle, at fem er de kvinder, der igen er blevet undersøgt har fået konstateret kræft. Det vides dog endnu ikke, hvornår kræftsygdommen er opstået.

Nu frikender en svensk overlæge så lægen, der stod bag undersøgelserne. Det viser en intern mail-korrespondance, som Viborg Stifts Folkeblad er kommet i besiddelse af.

Lægen har undersøgt 408 af de 450 kvinder, som har fået foretaget en uddybende undersøgelse. Det er en klinisk mammografi, som man får foretaget efter, at den indledende mammografiundersøgelse ikke kan bekræfte eller afkræfte, om patienten har kræft.

De 450 er alle i blandt de cirka 1600 kvinder, der har valgt at tage imod tilbuddet om en genundersøgelse.

Ikke sikkert, at der er fejl

Når den svenske læge konkluderer, at der ikke er noget at komme efter, så sker det, fordi mellem en halv og en procent af kvinder, der tager imod tilbuddet om folkeundersøgelsen udvikler brystkræft mellem screeningerne, der falder med to års mellemrum. Altså er der ingen væsentlig forskel på lægens patienter og alle andre. De fem kvinder svarer til 0,3 procent. 

Regionshospitalet Viborg har endnu ikke vurderet, om der er sket fejl i de fem kvinders tidligere undersøgelser hos den pågældende overlæge.

- På anbefaling fra Patienterstatningen får vi i Region Midtjylland hjælp fra uvildige eksperter til at gennemgå de brystkræftforløb, hvor vi mistænker fejl. Hvis disse eksperter vurderer, at der kan være sket fejl, vejleder vi kvinderne om at søge erstatning. Patienterstatningen træffer afgørelse i sagerne. Lige nu har vi fokus på at give disse fem kvinder den bedst mulige behandling og på at undersøge de resterende kvinder, der ønsker det, siger Michael Braüner Schmidt.

<span style="font-size:18.2857px">SÅ MANGE KVINDER ER BLEVET GENUNDERSØGT</span>