Usædvanligt: Redningsaktion tog 40 timer

Hvide Sande Redningsstation kom på en noget usædvanlig opgave, da de i weekenden skulle redde en norsk sejlbåd i havsnød.

Norsk sejlbåd i nød
Foto: Søren Larsen

Normalt redder de mennesker, der er i nød på fjorden eller max 60 kilometer fra kysten. I weekenden var Hvide Sande Redningsstation dog på en noget anden opgave, da de skulle redde en norsk sejlbåd omkring 135 kilometer fra Hvide Sande.

Redningsbåden Emile Robin blev natten til fredag kaldt ud til en norsk lystbåd, som var kommet i havsnød. Det skulle vise sig at blive Emile Robins længste redningsaktion.

- Første melding lød egentlig på 30 sømil ud for Hvide Sande, så der regnede vi jo med, at vi var hjemme igen rimelig hurtigt fredag, siger Anders Madsen, der er frivillig på redningsbåden.

På grund af det vilde vejr endte det med at tage intet mindre end 40 timer fra båden tog fra havn til den endte i havn igen – heldigvis sammen med den norske lystbåd og dens passagerer.

To døgn på gyngende grund

På den norske lystbåd var der i alt ti passagerer. De udsendte et nødsignal, da de var cirka 70 kilometer fra kysten. Deres sejl var gået i stykker, og de havde fået grej i skruen.

Båden kunne derfor hverken gøre til eller fra, og på grund af den stride vind, drev de hastigt vest på.

Samtidig var der seks meter høje bølger, og alt sammen vanskeliggjorde redningsaktionen. Redningsbåden skulle nemlig slæbe båden i havn, men det var svært at få en slæbetrosse over til dem.

- Da vi først fik forbindelse til dem, så gik det stille og roligt på vejen tilbage til Hvide Sande. Det var da egentlig rart at få udsigt til, at man kunne komme hjem og få lidt at spise. Det synes vi, at vi var ved at trænge til, siger Anders Madsen.

Før redningsmandskabet fik fat i lystbåden var den drevet omkring 135 kilometer fra kysten, og før de var sikkert i havn, var der gået næsten to døgn.

- Alt i alt synes jeg egentlig det gik godt, når man tænker på de vilkår, vi havde at arbejde under og de timer, det havde stået på, siger Anders Madsen. 

1:00
Se redningsaktionen her, hvor lystbåden driver længere væk, og mandskabet kæmper med at få etableret en forbindelse mellem de to både.