Usædvanligt koldt sommervejr

Torsdag nåede temperaturen blot 16,8 grader, der er en helt usædvanlig lav dagtemperatur i juli.

Torsdag var den koldeste julidag i 26 år.
Torsdag var den koldeste julidag i 26 år.
Foto: Anders Debel Hansen / Ritzau Scanpix

Det kølige sommervejr over Danmark kulminerede torsdag med temperaturer, vi ikke har oplevet så lave i mere end to årtier. Det skyldtes kold luft fra vest.

Efterårsvejr på en sommerdag

Da torsdagens temperaturer blev gjort op, viste det sig, at Danmarks varmeste sted var Brandelev nær Næstved, hvor temperaturen blot nåede op på 16,8 grader. Det er en helt usædvanlig lav maximumtemperatur for hele landet på en julidag. Faktisk er det en efterårsdag værdig.

TV 2 VEJRET har fundet det koldeste danske sommervejr gennem tiderne, og vi skal hele 26 år tilbage for at finde en julidag, hvor vi har frosset mere end i går. Den 13. juli 1993 blev landets højeste temperatur på 16,5 grader målt i Beldringe ved Odense, og den 2. juli 1996 var det med 16,8 grader i Holbæk ligeså koldt, som det var torsdag eftermiddag.

Ifølge TV 2 VEJRETs data er den koldeste julidag siden 1873 den 3. juli 1907, hvor landets højeste temperatur blot blev kolde 14,0 grader.

Lokalt blev det den koldeste julidag i 19 år

Mens temperaturen ved Brandelev som det varmeste sted i landet torsdag nåede 16,8 grader, havde man de fleste steder blot temperaturer omkring 15 grader, da det var varmest.

I Hald nær Randers, der fik landets laveste maximumtemperatur, nåede temperaturen blot op på sølle 13,4 grader.

Så lav en maximumtemperatur for et enkelt sted i Danmark har vi ikke oplevet på en julidag siden den 1. juli 2000, hvor man i Billund blot havde 12,5 grader på en ualmindeligt kold sommerdag, hvor landets højeste temperatur dog blev 'hele' 18,4 grader i Jægersborg nord for København.

Fem grader koldere end normalt

Ifølge den 30-årige klimanormal fra 1961 til 1990 er den gennemsnitlige højeste dagtemperatur i juli 19,8 grader, mens et varmere dansk klima og ikke mindst varmere juli måneder har sat sit aftryk på den tiårige klimanormal fra 2006 til 2015. Her er den gennemsnitlige højeste dagtemperatur hele 21,8 grader.

Det er hele fem grader varmere, end de temperaturer termometeret viste torsdag, da det var varmest.

Kold julidag gav også vindstød af stormstyrke

Som om det usædvanligt kolde sommervejr ikke var nok, bød torsdagen også på blæsende vejr.

Ved Hirtshals kulminerede blæsten, da vindstødene med 25,4 meter per sekund midt på eftermiddagen nåede stormstyrke.

Det er heller ikke hvert år, vi oplever så kraftige vindstød i juli. Siden 2011 har vi blot haft vindstød af stormstyrke tre gange i juli måned - eller det der svarer til cirka hvert tredje år.

Sådan ser prognoserne ud for lørdagens vejr.
Sådan ser prognoserne ud for lørdagens vejr.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

I Norge faldt der sne

Det kolde danske sommervejr skyldes, at kold luft fra området mellem Svalbard og Nordøstgrønland blæser direkte frem mod os.

I Norge gav den kolde polarluft onsdag og torsdag snevejr i fjeldene, og der blev med temperaturer ned til -6,4 grader flere steder sat nye kulderekorder for juli.