Usædvanlig eksplosion på Cheminova

Efter en utilsigtet eksplosion skal det nu undersøges, hvad der gik galt.

Billedet er taget af Jeannette Frøkjær Hyldahl, som var med familien på Helligsø Drag, hvorfra hun så eksplosionen. Skyen af damp og gasser kan ses i midten af billedet.
Billedet er taget af Jeannette Frøkjær Hyldahl, som var med familien på Helligsø Drag, hvorfra hun så eksplosionen. Skyen af damp og gasser kan ses i midten af billedet.
Foto: Privatfoto: Jeannette Frøkjær Hyldahl

Jeannette Frøkjær Hyldahl fik sig noget af en overraskelse, da hun på en badetur med familien pludselig hørte et højt brag.

- Vi var lige kommet op af vandet, da vi hørte en eksplosionsagtig lyd og så en stor, hvid røgsky, fortæller hun.

Familien var på stranden ved Helligsø, der ligger på den modsatte side af fjorden i forhold til Cheminova. Her skete der søndag klokken 10.15 en eksplosion i en af kemivirksomhedens tanke, og det kunne høres langt væk.

- Vi kiggede på hinanden, og så smuttede vi ret hurtigt derfra. Man kan ikke undgå at blive lidt utryg over den slags, siger Jeannette Frøkjær Hyldahl.

Eksplosionen var overstået i løbet af få minutter, men efterfølgende har en gruppe borgere fra området - heriblandt Jeannette Frøkjær Hyldahl - på Facebook undret sig over, hvad der egentlig skete.

Cheminova set fra oven
Cheminova set fra oven

Cheminova: Hændelsen skal undersøges

Skyen, som de lokale så, var en eksplosion af damp og gasser fra en holdetank udsat for overtryk. Sikkerhedssystemet sørger for at lukke overtrykket ud, men her skete det altså på mere voldsom vis end normalt.

- Det er usædvanligt at have sådan en hændelse, siger site manager Jakob Kyllesbech fra FMC Agricultural Solutions, der ejer Cheminova.

Han forklarer, at der går år imellem den slags uforudsete hændelser, men understreger, at det ikke er nogen undskyldning.

- Ledelsen på Rønland har iværksat en grundig undersøgelse af, hvordan denne hændelse opstod, og hvordan vi kan forhindre lignende hændelser i fremtiden, siger Jakob Kyllesbech.

Røgskyen bestod af en blanding af gasser og damp, som blæste ud over fjorden øst for Rønland. Røgskyen opløstes hurtigt og udgjorde ingen fare for området omkring fabrikken. Ingen personer kom til skade ved eksplosionen, og hverken brandvæsen eller beredskab var involveret.

2:05
Cheminova har for nylig været i medierne i en sag det giftige svovlaffald, der bliver opbevaret ved kemivirksomheden. Her kan du se indslaget fra TV MIDTVEST fra den 27. april 2018.