Ulrik Wilbek: Upassende at isolere mennesker på en øde ø

Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek, mener ikke, det er holdbart, at isolere kriminelle flygtninge på en ø.

Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg.
Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det er ikke alle Venstres borgmestre i partiets bagland i provinsen, der har lige let ved at sluge, at Danmark nu tager fat på at isolere udvisningsdømte udlændinge på den øde ø Lindholm, der tidligere har været brugt til forskning i svinepest og andre husdyrsygdomme.

Det viser avisen Danmarks rundringning:

- Mit menneskesyn er nok lidt anderledes, end det jeg oplever i dansk politik lige i øjeblikket i forholdt til udlændinge, siger Ulrik Wilbek, venstreborgmester i Viborg Kommune, til avisen Danmark.

Ulrik Wilbek har det vanskeligt med, at hans parti - og Socialdemokratiet, understreger han - lader udlændingepolitikken drive af Dansk Folkeparti.

- Jeg kan sagtens forstå, at de har problemer med det nuværende udrejsecenter på Kærshovedgård i Ikast-Brande, men det ændrer ikke på, at det er upassende at sende mennesker ud på en øde ø, det må jeg sige. Hvis man for enhver pris vil have alle sendt til deres hjemlande, kan jeg godt følge tankegangen, men vi ved jo, at det er urealistisk. Der er nogle af dem, som vi bliver nødt til at få til at fungere i vores samfund, og så er det ikke rigtigt at isolere mennesker, siger Ulrik Wilbek.

Den årlige driftomkostning per udlænding på Lindholm på 1,8 millioner kroner gør ikke sagen bedre for Ulrik Wilbek.

- For os kommuner handler det jo om at finde de bedste løsninger, der også er billige og ikke koster spidsen af jetjager, som jeg kan forstå, at dette gør. Det jo penge, der bliver taget fra vores allesammens kasse, siger han.

Avisen Danmark har kontaktet 22 af landets 37 borgmestre fra det regeringsbærende parti, Venstre. Otte af dem har valgt ikke at medvirke, fem har overordentligt svært at ved at acceptere regeringen og Dansk Folkepartis beslutning, mens de sidste ni tager den til efterretning eller støtter den helhjertet.

Borgmester må sluge kamel

I Morsø Kommune fokuserer borgmester Hans Ejner Bertelsen også på, at det var, hvad der skulle til for at nå frem til en finanslovsaftale, som han i øvrigt er vældigt glad for.

- Det er en af de kameler, jeg sluger, men det er altså ikke et forslag, jeg ville have stillet. Jeg ville have været ked af, hvis det var noget, der skulle foregå i min kommune. Vi ved, at sådan et udrejsecenter giver udfordringer for omgivelserne, så derfor er jeg enig i, at det skal inddæmmes. Det her er bare at gå et skridt for langt, siger han.

Også Ringkøbing-Skjerns borgmester, Hans Østergaard, synes det er at gå over stregen.

- Den nuværende løsning på Kærshovedgård er ikke holdbar, men som udgangspunkt synes jeg, dette er lidt voldsomt. Det er træls, at vi begynder at deportere mennesker ud på en øde ø, siger borgmester Hans Østergaard.