Unge springer fællesbadet over

Mange steder er der god plads under bruseren efter idræt. Syv ud af ti unge synes nemlig, det er flovt at bade sammen med andre.

Pigerne her er en del af Skjern GF Fodbolds U14-piger. De vil hellere tage bad derhjemme end sammen med hinanden.
Pigerne her er en del af Skjern GF Fodbolds U14-piger. De vil hellere tage bad derhjemme end sammen med hinanden.

Flere undersøgelser viser, at blufærdigheden er stigende. I 2010 var det kun tre ud af 10 unge, der ville gøre alt for at slippe for fællesbadet. Men i dag springer mere end halvdelen badet over.

- Syv ud af ti synes, det er enormt problematisk at bade sammen med andre. Det vil sige, vi har en gruppe unge, som egentligt er meget blufærdige. Men det er lidt underligt i en tid, hvor der er meget hud i det offentlige rum, at der så er rigtig meget blufærdighed i det private rum, siger ungdomsforsker Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier.

55 procent af de 13-16 årige dropper fællesbadet efter sportsaktiviteter i både foreningslivet og i skolen. Det viser en undersøgelse, som Center for Ungdomsstudier står bag. 

6:38
Her kan du se hele udsendelsen om de unge, der ikke vil bade sammen.

Fællesbad giver socialt sammenhold

Hos Skjern GF Fodbolds U14-piger er der heller ingen tradition for at bade efter fodboldtræningen.

- Der er mange, der synes, det er lidt pinligt at gå i bad sammen og skulle vise sin krop for andre. Måske er det fordi, vi er lidt generte, for egentligt er det meget hyggeligt og sjovt, når vi endelig bader sammen, siger 13-årige Line Kjær Ostersen fra Skjern.

I fodboldklubben har de bestemt, at alle drenge og piger skal gå i bad efter kamp. Til gengæld slipper de efter de ugentlige træninger.

- Alle vi trænere elsker jo fodbold. Vi har selv spillet og kan huske, hvordan det var. Det, vi husker mest, var jo tredje halvleg under bruseren. Det står meget klarere end sejrene og nederlagene. Så derfor kræver vi, at de unge går i bad efter kamp for at få den sociale del med også. Det er i virkeligheden det allervigtigste, siger fodboldtræner Helene Pinholt Olesen, Skjern GF Fodbold.

I følge Søren Østergaards undersøgelser er halvdelen af alle piger i fjerde klasse kropsutilfredse.