Unge køber atter landbrug

De midt- og vestjyske landboforeninger har travlt med at få landmændenes handler igennem, inden lovgivningen igen sætter en kæp i hjulet.

yjlaan.jpg

Det er de faldende jordpriser, som har betydet, at landmænd nu igen kan få råd til at købe deres eget landbrug.

Fra at have kostet op mod 276.000 kroner per hektar i 2009, er priserne på jord nu faldet til cirka 160.000 kroner per hektar i Midt- og Vestjylland. 

Men der er kommet pres på handlerne. De unge skal nemilg handle, mens de såkaldte YJ-lån stadig kan indgås. YJ-lån er særligt favorable lån til landmænd under 40 år. De er sikret med en statsgaranti. Denne låneordning udløber ved årsskiftet, og det har fået flere fra branchen til at råbe vagt i gevær.

- Banker vil nok igen blive svære at få penge fra, og få til at gå med i de her handler og få tilsagn til de her projekter. Så markedet vil sandsynligvis fryse til, advarer Erik Jensen, der er ejendomskonsulent hos Heden og Fjorden.

Lasse Kastbjerg, der selv er nystartet landmand, bakker op om denne bekymring.

- Jeg har ondt af de unge som gerne vil ind i landbruget som ikke har nået det inden januar, fordi jeg tror ikke på det blir nemt for dem. Så må vi håbe der er nogen, der tager sig sammen og får lavet noget, så der kommer nogle unge ind i landbruget, siger han.

 Se mere i indslaget herunder:

1:51
Unge landmænd køber landbrug i stor stil. Det er de billige jordpriser og et særligt fordelagtigt lån, som gør det fordelagtig for tiden.