Unge ildsjæle vil skabe spillested i Skjern

Realdania spytter nu 850.000 kroner i et projekt, der indenfor få år skal samle Skjerns unge i et nyt kulturhus i byen.

Arbejdsgruppen bag projektet er alle i 20'erne og alle lokale. - Vi har i mange år manglet et sted til fælles kreativ udfoldelse, fortæller de.
Arbejdsgruppen bag projektet er alle i 20'erne og alle lokale. - Vi har i mange år manglet et sted til fælles kreativ udfoldelse, fortæller de.

En 100 år gammel bygning på Ahornvej i Skjern står foran en større forvandling.

Siden 2016 har bygningen huset Gentænkt Skjern – inden da var den i årevis garageanlæg for tog. Men nu vil en gruppe frivillige unge fra Skjern forvandle stedet til et kulturhus.

- Vi har i mange år manglet et sted til fælles kreativ udfoldelse. Et værested, som kan rumme musik, teater, stand-up, men også et sted, som kan danne rammen om brætspilsaftener, studiesparring og fællesskab for unge mennesker i området, fortæller Thomas Vilhelmsen, der er en af i alt seks lokale, unge bag projektet.

Fra nedrivning til nyt samlingssted

I 2016 stod den gamle remise i Skjern til nedrivning af daværende ejer Banedanmark. Remisen blev købt af et lokalt byggefirma for at undgå nedrivning, og firmaet bad byens borgere om at komme med forslag, som kunne gavne befolkningen og bevare den charmerende bygning.

Renoveringen af det gamle garageanlæg løber op i flere millioner kroner. Men nu er de første 850.000 kroner i hus.
Renoveringen af det gamle garageanlæg løber op i flere millioner kroner. Men nu er de første 850.000 kroner i hus.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Og med tilsagn om 850.000 kroner fra Realdania, så har arbejdsgruppen nu taget et stort skridt på vejen mod målet: Spillestedet Remisen Skjern. Også selvom bygningen lige nu er nærmest faldefærdig.

- Det er både optimistisk og entusiastisk, men jeg tror på, at det lykkes. Vi er seks unge mennesker, som arbejder rigtig hårdt på det her, og så har vi også byens opbakning. Både lokale og firmaer har støttet op, fortæller Thomas Vilhelmsen. 

Fik 100.000 mere end håbet

Faktisk havde projektgruppen kun ansøgt om 750.000 kroner. Men Realdania spyttede altså 100.000 mere i projektet. De 850.000 kroner skal nu bruges på at forskønne den gamle bygning udvendigt. Siden vil arbejdsgruppen gå i gang med at søge flere fonde om midler, så de indenfor tre år kan invitere indenfor i Skjerns nye samlingssted.

- Vi håber, der kommer til at være en masse arrangementer. Vores håb er, at vi på sigt kan hive nogle større navne til Skjern - men også at vise, hvad vores unge mennesker kan, for vi har faktisk rigtig mange unge mennesker i området, der spiller musik.

Renoveringen af remisen kommer til at løbe op i adskillige millioner kroner. Men med første donation i hus, så forventer Thomas Vilhelmsen at det bliver nemmere at søge flere midler.

- Det giver os et kvalitetsstempel, at vi har fået Realdanias opbakning. Det viser, at vores projekt kan noget, fortæller Thomas Vilhelmsen.  

Ideen om Remisen Skjern er inspireret af det store kulturelle samlingssted Godsbanen i Aarhus.