Unge beder virksomheder om en chance - møde fører til 64 nye jobs

Organisationen Code of Care havde tirsdag samlet 190 virksomheder fra Viborg Kommune til en snak om at få unge i arbejde.

Lea My Ib og Kasper Vestergaard var to af de unge, der tirsdag talte til 190 virksomheder om deres jobsituation.
Lea My Ib og Kasper Vestergaard var to af de unge, der tirsdag talte til 190 virksomheder om deres jobsituation.
Foto: Sarah Mølsted Andersen/TV MIDTVEST

Der skal tage et socialt ansvar, når det handler om at få unge i job. Det mener organisationen Code of Care i hvert fald. Derfor havde de tirsdag aften samlet 190 virksomheder fra Viborg Kommune.

De mange virksomheder fik mulighed for at møde nogle af de unge, der har svært ved at få foden indenfor arbejdsmarkedet. 

- Vi gider ikke flere praktikker, der aldrig bliver til job. Vi er med på, at alt ikke kan blive til jobs, men der skal være udsigt til jobs, siger Peter Nørgaard, der er stifter af organisationen Code of Care, om de unges holdning til virksomhedernes behandling af dem. 

Flere af de unge der mødte op i aften, har haft det lidt svære end gennemsnittet, og det kan gøre det ekstra svært at få taget ordentligt hul på arbejdslivet. 

- Jeg har noget psykisk, som jeg går og døjer lidt med, siger Kasper Vestergaard, der er jobsøgende.

- Selvom det er gået godt de sidste to år, er det bare virkelig svært at komme ind i systemet, når man har været udenfor det så længe, siger Lea My Ib, der også er jobsøgende. 

2:01
Se indslag: Code of care får virksomheder til at tage socialt ansvar og tilbyde unge på kanten et job.

Døren til virksomhederne skal brydes op

Ifølge stifteren af Code of Care, er det en fordel, når kontakten mellem den unge og en virksomhed skabes af en tredjemand. 

- Det vi hører fra jobcentrene, det er, at når de banker på, så lukker virksomhederne døren lidt op. Men hvis det er en virksomhedsejer, der banker på hos en kollega, så bliver døren lukket helt op, siger Peter Nørgaard. 

- Jeg har bare brug for en chance. Jeg tror godt, jeg kan, siger Lea My Ib på 24 år.

Også borgmesteren i Viborg Kommune bakker op om, at der skal findes en måde at få de unge i job.

- Nogen har en diagnose, og nogen har ikke. Men vi skal finde ud af, hvordan du får et godt liv, og vi skal finde ud af, hvordan du kan få lov til at bidrage til arbejdsmarkedet og være stolt over det, siger Ulrik Wilbek.

- Jeg blev engang spurgt: Peter bliver du ikke tit skuffet, når du ansætter så mange fra kanten af arbejdsmarkedet. Og jo, det gør jeg bestemt, men det gør jeg altså også ind i mellem, når jeg ansætter folk på normale vilkår, siger stifteren af Code of Care, Peter Nørgaard.

Han er optimistisk, når det gælder dages effekt. 

- Jeg har en klar forventning om, at der direkte skabet et hav af jobåbninger, siger han.

Helt præcist blev det til 64 nye jobs til de ledige unge i Viborg Kommune.