Ung uden job: Forsker advarer

Unge uden job er dybt alvorligt, og kan blive et af de allerstørste samfundsproblemer, siger arbejdsmarkedsforsker.

LEDIG_ALOD.jpg

Udsigterne er dystre for de mange unge, der lige nu har mere end svært ved at skaffe sig et job. Arbejdsløsheden er tre-doblet siden starten af finanskrisen.

Som det fremgår af en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for TV/MIDT-VEST og DR P4 Midt & Vest, så er ungdomsarbejdsløsheden steget fra 4,4 % i 2008 til 13 % i dag.

- Det her har potentiale til at blive et af de aller største samfundsproblemer vi har, hvis vi ikke får gjort noget ved det. Vi får nogle sociale spændinger med mange flere på offentlig forsørgelse og færre, der kan deltage på arbejdsmarkedet. Så det skal vi tage dybt alvorligt, siger arbejdsmarkedsforsker, professor Henning Jørgensen.

80'erne skræmmer

Sidste gang ungdomsarbejdsløsheden var på niveau med i dag, var i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne. I 1993 nåede ungdomsarbejdsløsheden hele 14 procent.

Mange af dem, der var ledige den gang, har siden haft det svært. I følge arbejdsmarkedsforskeren har de levet på kanten af arbejdsmarkedet lige siden. Og en stor del af dem får i dag pension eller anden overførselsindkomster.

Frygten er, at det samme kan ske for de unge, der er ledige i dag.

- De får ikke et normalt forhold til det at være samfundsborger, som også deltager på arbejdsmarkedet. Og derfor kan man sige: For de enkelte er det et problem, ikke bare med forsørgelse og normalitet, men man får nogle ar på sjælen, som man har svært ved at komme over. Man føler sig ikke som en del af samfundet, siger arbejdsmarkedsforsker, professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet.

Læs mere om Temaet: Ung uden job, som TV/MIDT-VEST laver i samarbejde med DR P4 Midt & Vest.