Ung og gammel: - Vi tager Kvindernes kampdag for givet

Vi har sat en 102-årig kvinde og en ung kvindelig gymnasieelev til at snakke om kvindesyn på Kvindernes Internationale Kampdag.

2:20
Foto: TV MIDTVEST

I dag, d. 8. marts, er det Kvindernes Internationale Kampdag, og vi har i den forbindelse valgt at sætte fokus på to punkter, hvor kvinderne slår mændene - karakterer og alder. 

I de seneste otte år er drengenes karaktergennemsnit steget med 0,3, mens kvindernes er steget med 0,6 - altså det dobbelte. 

Hvad angår alder er kvinder langt foran. Sidste år rundede 976 kvinder 100 år, mens kun 167 fra samme årgang stadig var i live.

Vi har derfor valgt at lade en ung kvindelig gymnasieelev, Ditte Svarre Jacobsen fra Holstebro, og en 102-årig kvinde, Elisabeth Christensen fra Holstebro, have en snak om kvindesyn. 

Kampdagen tages for givet

Ditte Svarre Jacobsen tror ikke, at kvinder tænker så meget over Kvindernes Internationale Kampdag. 

- Jeg tror ikke, at vi tænker så meget over, at det er Kvindernes Kampdag. Måske tager vi den lidt for givet. 

Her bryder Elisabeth Christensen ind. 

- Nej, det er bare snak, siger hun. 

Kvindernes position har ændret sig meget igennem Elisabeths levetid, og hun fortæller blandt andet om dengang, hun selv var ung. 

- Vi var andenrangs. Det var jo manden, der havde ordet. Det var jo manden, der vidste. Det var ikke konen, siger hun. 

Taknemmelig for udviklingen

Selvom der stadig er noget vej igen, før der er ligestilling mellem kønnene, så er Ditte Svarre Jacobsen glad for, at det ikke er ligesom i Elisabeth Christensens barndom. 

- Når man hører historier om, hvordan det var engang, så bliver man mere taknemmelig for, at det ikke er sådan længere, siger gymnasieeleven. 

Elisabeth fortæller, at hun elskede at gå i skole, og at hun gerne ville have brugt den viden til noget. 

- Men det kunne ikke lade sig gøre, siger hun.