Undervisningstopmøde uden ministre

3000 skolefolk er samlet til folkemøde i Nørre Nissum. Men alle ministre har meldt afbud.

Nørre Nissum

Hvordan får vi alle med? Sådan lyder spørgsmålet, når Nørre Nissum for tredje år i træk danner rammen for Uddannelsesdebatten - et folkemøde, hvor skole- og uddannelse er i fokus.

Nærmest paradoksalt er det dog ikke lykkedes at få alle med til Nørre Nissum. Debattører, meningsdannere, forskere, lærere og elever er på plads, men flere ministre glimrer ved deres fravær.

- Jeg har egentlig lidt svært ved at forstå, at de ikke har tid til at komme herop og tage del i de debatter, der er, siger Martin Rasmussen, som er lærer ved VUC Holstebro.

Han bakkes op af borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm ,som understreger, at et af målene med arrangementet netop er at få en national politisk opmærksomhed.

- Det(den manglende politiske opbakning, red.) er vi jo lidt kede af. Det er meget aktuelle emner, vi diskuterer, og det, synes vi jo også, at Christiansborg gerne må være opmærksomme på, siger han.

Inviteret i god tid

I en tid hvor inklusion, integration, social trivsel, skolereform og senest SU'en er til debat burde der ellers være stor politisk interesse for Uddannelsesdebatten.

Den manglende opbakning fra Christiansborg skyldes heller ikke, at ministrene ikke har fået buddet.

- Vi har inviteret dem meget, meget tidligt. Allerede i februar måned fik de alle sammen en invitation, siger Morten Bramming, som er projektleder for uddannelsesdebatten.

Uddannelsesdebatten har inviteret i alt fem ministre og en statsminister, som TV MIDTVEST alle har kontaktet for at få svar på, hvorfor de ikke deltager i Uddannelsesdebatten.

Statsministeren er ikke vendt tilbage på TV MIDTVESTs henvendelse. De fem ministre, herunder undervisningsminister Ellen Trane Nørby og forsknings- og uddannelsesminister Ulla Tørnæs, svarer, at de på grund af kalendermæssige hensyn har prioriteret anderledes.

Får en chance til

Det kan godt være, at den politiske opbakning fra Christiansborg mangler. Den folkelige fejler til gengæld ikke noget. I år forventer arrangørererne, at omkring 3000 mennesker lægger vejen forbi folkemødet, som arrangeres af Skolebyen Nørre Nissum, Lemvig Kommune, Region Midtjylland og VIA University College. 

I Nørre Nissum håber de dog på, at der i fremtiden vil være flere ministre, som sætter kryds i kalenderen, når Uddannelsesdebatten finder sted den anden weekend i september. 

- Den politiske opbakning betyder alt. Vi kan jo se den store model - Folkemødet på Bornholm, hvor der er 100 procent opbakning. Her betyder den også meget, så vi håber på, at det også fremover kan lade sig gøre at få ministeren til at komme, siger Harald Mikkelsen som er rektor på VIA University College.

 

2:08
Det undrer folkene bag Uddannelsesdebat i Nørre Nissum, at de inviterede ministre ikke bakker op.