Ulydig landmand fik politi-besøg

Landmand politianmeldt for udtalelser om ikke at ville overholde randzoneloven.

Jespertonnesen.jpg

Politiet har her til formiddag været på besøg hos landmand Jesper Tonnesen i Vile i Salling.

Landmanden blev politianmeldt efter han i sommer udtalte sig kritisk om randzone-loven, der pålagde landmændene at lave 10 meter dyrkningsfrie zoner langs søer og vandløb.

Lagt sag an

Han er medlem af foreningen Bæredygtigt Landbrug og den har - med 4.000 landmænd i ryggen - anlagt en retssag mod staten. De mener ikke loven der trådte i kraft 1. september er lovlig i henhold til EU-lovgivningen.

Har ikke lavet zoner

Jesper Tonnesen proklamerede i juli, at han ville boykotte loven og ikke havde i sinde at lave randzoner, så længe der kører en sag. Det er han og seks andre landmænd nu anmeldt for og det derfor politiet og en kontrollant fra Fødevareministeriet i dag har været forbi hans adresse for ved selvsyn at konstatere, om der er lavet randzoner eller ej.

- Det har jeg ikke, og det har jeg heller ingen planer om, og jeg tager politisagen med knusende ro. Hvis de mener, der er en dag her, så er vi parat til at gå i retten, fortæller landmand Jesper Tonnesen i dag.

Formand bakker op

Flemming Fuglede Jørgensen, der er formand i Bæredygtigt Landbrug bakker op om Jesper Tonnesen og mener, det er et stort demokratisk problem, at seks personer er politianmeldt efter at have udtalt sig kritisk om en lov, som Bæredygtigt Landbrug har anfægtet lovligheden af.

- Det er sørgeligt, at man ikke længere skal kunne udtale sig offentligt uden at risikere, at få en politianmeldelse på halsen, siger han.

Se indslag om randzoneloven fra 18. juli 2012 her

1:54
Landmændene skal ikke opfylde den nye lov om randzoner, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug. Venstre kalder loven for direkte sjusk