Ulveekspert: Krybskytteri sker i Danmark

En dansk/svensk forsker mener, at ulve illegalt bliver skudt i Danmark – præcis som i Sverige.

ulv

En ny, Svensk rapport dokumenterer nu for første gang, at krybskytteri i Sverige hvert år tager livet af mellem 50 og 60 ulve.

- Vi radiomærker ulvene, og på den måde kan vi se, at mellem 10 og 15 procent af ulvebestanden hvert år bliver skudt illegalt, siger Olof Liberg, Rovdyrsforsker, Grimsö Forskningsstation

På Sveriges Landbrugsuniversitet har Hans Peter Hansen siden 2010 forsket i de socioøkonomiske konsekvenser af ulven i den svenske natur. Danskere, der har en landejendom syd for Brande, er sikker på, at ulven også bliver skudt ulovligt i midt- og vestjylland.

- Det er klart, at hvis der er en stor modtand mod ulven i et lokalsamfund, så har folk måske også en større tendens til at lukke øjnene, hvis nogle enkelte tager loven i egen hånd og skyde ulve illegalt, siger Hans Peter Hansen, Forsker, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Også den svenske rovdysforsker Olof Liberg tror, at ulven med sikkerhed bliver skudt illegalt i Jylland.

- Overalt, hvor der findes ulve, har vi det her problem. Og jeg er helt sikker på, at der også i Danmark illegalt bliver skudt ulve. Og jo flere ulve vi får, jo større bliver det her problem, siger Olof Liberg, Rovdyrsforsker, Grimsö Forskningsstation.

Udrydelse kan resultere i finske tilstande
Olof Liberg mener, at det ulovlige krybskytteri kan true ulvens overlevelse og forhindre, at den får ordentligt fodfæste i den Jyske natur. Præcis som det skete i Finland.

- For ti år siden havde Finland en ulvebestand på 250-300 ulve. I dag er den på bare 100 ulve. Så den finske ulvebestand er altså på under fem år halveret, og det skyldes primært det ulovlige krybskytteri, siger Olof Liberg, Rovdyrsforsker, Grimsö Forskningsstation.

Klokken 19.30 kan du se mere om den omdiskuterede ulv, når vi viser et indslag om ulvemodstanden i Danmark og Sverige.