Ulve skydes ulovligt i Sverige

Hvert år tager krybskyttere livet af et stort antal ulve i Sverige. Krybskytteri mod ulve kan også foregå i Danmark, mener svensk rovdyrsforsker.

Hvert år skydes ulve ulovligt i Sverige.
Hvert år skydes ulve ulovligt i Sverige.

En helt ny rapport fra Sverige dokumenterer nu for første gang, at ulve skydes ulovligt. Selv om dyret er totalfredet efter EU's habitatsdirektiv.

- Vi radiomærker mange af vores ulve i Sverige, og hvert år forsvinder signalet på flere af ulvene pludseligt. Op mod 50-60 ulve bliver enten skudt eller forgiftet af krybskyttere, og bagefter bliver ulvene gravet ned. Skyd-grav-og-hold-kæft er mere end bare en myte, fortæller rovdyrsforsker Olof Liberg fra Grimsö Forskningsstation.

I Sverige er der i dag 400 til 500 ulve. Ulven dukkede op i det svenske i starten af firserne efter at have været forsvundet i mange år.

Krybskytteri kan undgås med lovlig jagt
I Danmark dukkede ulven op i Nationalpark Thy for godt tre år siden, og også i Midt- og Vestjylland findes der folk, der er villige til at skyde ulve, selv om man risikerer fængselsstraf på op til to år, hvis det bliver opdaget.

- De folk findes overalt. Også hos jer. Det er jeg helt sikker på. Overalt hvor der findes ulve, findes der folk, der vil dem til livs. Hvis vi skal have løst problemet med krybskytteri, skal der indføres lovlig jagt på ulve. Hvis ikke det sker, er der nogen grupper, der er bange for, at ulvebestanden kommer ud af kontrol, og så tager de sagen i egne hænder, understreger Olof Liberg.

Formanden for Jægernes Rigsforbund i Sverige, Solveig Larsson, er enig med Olof Liberg.

- Jo, Olof Liberg har ret. Der findes en vis mængde jagt på ulve, der ikke er lovlig. Men hvem der skyder ulvene, ved vi ikke. Det er ærgerligt, at det er kommet så vidt, men i dag er det bare ikke muligt i Sverige at drive landbrug med dyr de steder, hvor der er ulve. Derfor reagerer folk måske, siger Solveig Larsson.

Konflikt mellem ulv og menneske
Hans Peter Hansen, der har en landejendom ved Blåhøj, har i fem år været ansat på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Herfra holder han også et vågent øje med de konflikter, der opstår mellem ulve og mennesker.

- Der er områder i Sverige, hvor modstanden mod ulven er så stor, at folk lukker øjnene for, at der bliver skudt ulve. Og problemet er, at vi jo ikke kan binde en politimand på ryggen af hver eneste ulv, siger Hans Peter Hansen.

Deltag i debataften om ulven
Mandag den 11. januar har vi på TV MidtVest stor debataften om ulven. Her har vi samlet modstandere og tilhængere af ulven i Danmark. I kan også komme med til debatten som publikum og få muligheden for at komme til orde. Tilmeld jer debataftenen ved at skrive til ulv@tvmidtvest.dk