Ulstrup-udfordrer vil vælte nuværende borgmester

Flemming Nørgaard fra Venstre får travlt med at gøre sit navn kendt, hvis han skal vælte socialdemokraterne af borgmesterpinden.

Flemming Nørgaard (tv), Venstre og Nils Borring (th), Socialdemokratiet skal kæmpe om borgmesterposten Favrskov Kommune.
Flemming Nørgaard (tv), Venstre og Nils Borring (th), Socialdemokratiet skal kæmpe om borgmesterposten Favrskov Kommune.
Foto: Foto: Preben Breinholt, Breinholt Foto.

BORGMESTERKAMPEN: Valgkamp skal afsløre uenighederne

I snart otte år har borgmesterkæden hængt om halsen på den socialdemokratiske Nils Borring, som ad to omgange har slået Venstre i nogle meget tætte valg. Nu er borgmesteren klar til en tredje runde. Udfordreren er Flemming Nørgaard fra Ulstrup.

- Jeg tager det forholdsvis roligt, at jeg ikke er så kendt. Vi står for den nytænkning, der altid skal være i et byråd, og vi vil trække kommunen i en borgerlig retning, siger han.

Den seneste periode i byrådet er foregået uden de helt store dramaer. Og Nils Borring kan ikke umiddelbart få øje på, hvad Venstre skulle angribe med i valgkampen.

- Jeg har svært ved at se, hvilke fronter, man kan skyde på. Det har været en rimelig rolig periode, men et godt samarbejdsklima og brede aftaler, siger borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring.

Ved det seneste valg fik Nils Borring næsten ti gange så mange stemmer som Flemming Nørgaard. Det er dog første gang venstre-kandidaten står i spidsen for sit parti i rollen som borgmesterkandidat.

STRIDSPUNKTER: Vejsagen

Byrådet vendte på en tallerken, da de i foråret besluttede, at villavejene i den østlige del af kommunen ikke skulle privatiseres alligevel. Udgangspunktet var ellers det modsatte, så der kunne ske en ”harmonisering” af vejene i kommunen. Nu har kommunen skiftet kurs og vil overtage en række veje fra private hænder i de gamle Hadsten og Hinnerup kommuner.

Manøvren er i sagens natur dyrere end at afgive ansvaret for at vedligeholde veje til borgerne. Også juridisk er der endnu ikke klarhed over, hvilke veje, som kommunen rent faktisk må overtage.

Det er derfor ikke helt sikkert, hvor meget dyrere, det bliver for kommunekassen. Èn af metoderne, regningen kan betales på, er ved at hæve grundskylden, men den bryder især Venstre sig ikke om.

Det nye byråd arver altså lidt af en udfordring, når de begynder arbejdet i det nye år.

I ØVRIGT: Mange nye spidskandidater

Og så skal vælgerne ikke blive overraskede, hvis der er mange ukendte navne i toppen af partiernes lister på stemmesedlen. Alle de grønne partier Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre har en ny spidskandidat klar i forhold til det seneste valg.

På den anden side af det politiske spektrum forsøger Liberal Alliance at komme i byrådet for første gang med salgschefen Bo Berger ved roret.

Der er stor forskel på udviklingen i den østlige og den vestlige del af Favrskov Kommune. En beliggenhed tæt på Aarhus lokker mange tilflyttere til Hinnerup og Søften, der muligvis også har et stykke letbane i udsigt. Imens skal den østlige del af kommunen kæmpe for, at toget mellem Aarhus og Viborg også stopper hos dem.

10 år efter sammenlægningen er der altså stadig stor forskel på øst og vest, men hvor meget det kommer til at fylde i valgkampen er svært at afgøre.