Ulovligt paraffinudslip skal stoppes

Oprydningen koster staten millioner af kroner, når store mængder paraffin skyller op på vestkysten. Indtil nu har kommunerne ryddet op i den tro, at skibene ikke gør noget ulovligt, men mængderne er så store at det er ulovligt - derfor råber Danmarks Rederiforening nu op.

Fire gange inden for det seneste år har Leif Andersen, der er leder for Team Kyst i Ringkøbing-Skjern Kommune, måtte rydde op på stranden efter skibe har udledt store mængder af paraffin ud for vestjyllands kyst. Og han er godt træt af det tilbagevendende problem.

- Det er direkte svineri det de gør og det er ganske unødvendigt, siger han.

Troede udslip var lovligt

Indtil nu har kommunerne ryddet op i den tro, at paraffinudslippet var lovligt. Det er meningen, at skibene skal rense deres tanke i havnen, hvorefter de må udlede en til to liter restparaffin i havet. Men de mængder der er landet på vestkysten vidner om langt større udslip. Sidste gang måtte Leif Andersen og hans kollegaer samle omkring 20.000 liter op fra sandet.

Det bekymrer nu Danmarks Rederiforening, der vil have reglerne håndhævet.

- Det er jo ulovligt, fordi man ikke følger reglerne. Den måde man transporterer godserne på og håndterer affaldet har man ikke gjort på den rigtige måde for så har det ikke set sådan her ud, siger Per Winther Christensen der er afdelingschef i Danmarks Rederiforening.

Mere kontrol

Han mener, at det er udenlandske skibe der bryder reglerne. Derfor vil Danmarks Rederiforening nu have mere kontrol med skibene, så de ikke bliver ved med at udlede paraffinrester, som den danske stat skal betale for at rydde op på.

- Man skal være mere opmærksom inden skibene sejler fra de havne hvor de har læsset af og tjekke at de er blevet renset eller måske kigge på nogle tekniske løsninger der kan holde øje med hvad der bliver pumpet ud, siger Per Winther Christensen.     

Heller ikke fra politisk side har man været opmærksom på at paraffinudslippene var ulovlig. Nu vil Venstres Esben Lunde Larsen få transportministeren til at vurdere om håndhævelsen af loven kan blive bedre.