Ulovligt antibiotika: To svineavlere i søgelyset

To svineavlere fra Viborg-egnen står til at blive politianmeldt for brug af ulovligt antibiotika i op til otte besætninger.

Svin-i-stald-2.jpg
Foto: Arkiv

Fødevarestyrelsen står snart klar til at politianmelde to landmænd for brug af ulovligt antibiotika.

- Der vil blive politianmeldt to personer i sagen, og de to har forbindelse til hinanden. Jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvilken form kontakt de har til hinanden, oplyser Flemming K. Marker, leder af Det Veterinære Rejsehold.

Otte besætninger i alt

Tidligere på måneden viste en prøve på et slagteri et indhold af tetracyklin. Det fik Fødevarestyrelsen til at gå ind i sagen og foretage yderligere prøver. Og foreløbigt otte ud af 11 prøvesvar viser nu, at der er blevet brugt ulovligt antibiotika på besætninger i Viborg Kommune. Som forventet er der tale om midlet tetracyklin, som ikke er godkendt til brug i Danmark.

- Det er bekymrende, at enkelte svineproducenter kan opføre sig så uansvarligt. De risikerer at bringe fødevaresikkerheden og den danske svineeksport i fare, når de gambler med ulovlig import af medicin. Antibiotika skal kun bruges til dyr, når de er syge - og kun med en dyrlæge involveret. Jeg er derfor tilfreds med, at vi hurtigt har fået inddæmmet problemet og fået sagen under kontrol, siger Per Henriksen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

Skelhøje-landmand mistænkes

Det er en af landsdelens store svineproducenter, Christian Nors, som Fødevarestyrelsen mistænker for ulovlig brug af antibiotika i sin besætning. Det bekræfter en central kilde i landbruget overfor TV MIDTVEST. Christian Nors står i spidsen for Grønhøj Produktion i Skelhøje syd for Viborg.

Christian Nors ønsker i dag ikke at kommentere på Fødevarestyrelsens arbejde, og han vil derfor hverken be- eller afkræfte om han er i myndighedernes søgelys. Tidligere i dag sagde han dog til TV MIDTVEST, at tetracyklin efter hans overbevisning er lovligt i Danmark, og han bekræfter, at han bruger dyrelægeordineret tetracyklin i sin drift.

Mens Fødevarestyrelsen afventer de sidste prøvesvar tilbageholdes i alt 11 besætninger - godt 30.000 svin - fra slagtning.

2:47
Det er mere en ti år siden, Fødevarestyrelsen har oplevet så grov en sag