Ulovligheder på Homeland-institutionen

Ifølge Socialtilsyn Midts rapport til Fonden Sparta er der mistanke om strafbare forhold på Homeland i Gødstrup.

110214_FondenSparta.jpg

TV MIDTVEST har tirsdag fået aktindsigt i Socialtilsyn Midts rapport til Fonden Sparta. Heraf fremgår det, at det skærpede tilsyn skyldes en begrundet mistanke om strafbare forhold på institutionen i Gødstrup. Endvidere vurderer tilsynet i rapporten, at der er akut risiko for unges sikkerhed og sundhed.

Socialtilsynet lægger derudover vægt på, "at der er unødvendige magtanvendelser og magtanvendelser, som ikke er indberettet. Magtanvendelser vurderes bl.a. at opstå som følge af konfliktoptrappende adfærd fra personalet side."

Socialtilsyn Midt vurderer, at specielt to ansatte har en væsentlig rolle i problemerne med magtanvendelser.

Fonden Sparta: Ikke tilfredsstillende

Medlem af bestyrelsen i Fonden Sparta Anker Søndergaard ærgrer sig over mistanken og vil gå i dialog med tilsynet for at løse problemerne på opholdsstedet.

- Det er absolut ikke tilfredsstillende, hvis der er sket magtanvendelser, som potentielt set kan være strafbare, og det hører ingen steder hjemme, siger han.

Herning Kommune kigger indad

Hvordan Herning Kommune har kunnet overse disse forhold er endnu uvist. Men kommunen vil undersøge, om man kunne have ageret anderledes i sit tilsyn med institutionen.

- Vi er gået i gang med at kigge på de dokumenter, vi har, for at finde ud af, om der er noget af det her, vi i bagklogskabens lys kunne have gjort anderledes, siger Erik Hattens, der er direktør for Økonomi, Personale og Borgerservice i Herning Kommune.

Socialpædagogernes formand undrer sig over, at Herning Kommune i modsætning til Socialtilsyn Midt ikke tidligere har opdaget de kritisable forhold.

2:17
Forholdene på Sparta er mere alvorlige end det tidligere er blevet fremlagt. Det viser den rapport som socialtilsynet har udarbejdet, og som TV MIDTVEST har fået aktindsigt i.
2:15
Socialpædagogernes Landsformand undrer sig over, at Herning Kommune ikke opdagede kritisable forhold på sociale bosteder.