Ulovlig import af giftige laks til Hanstholm

Chrisfish Hanstholm kan se frem til en bøde for ulovlig import og salg af giftige laks fra Sverige.

Chrisfish.jpg

Det var virksomheden Chrisfish Hanstholm, der i 2011 og 2012 importerede 70 tons laks med et for højt indhold af Dioxin. Stoffet kan være kræftfremkaldende og påvirke forplantningsevnen. Derfor har man i EU siden 2002 haft grænseværdier for hvor meget dioxin, der må være i laks. De regler er Sverige dog undtaget fra.

- At de har lavere standarter i Sverige, end vi har, det kunne vi ikke drømme om, og derfor er der ikke nogen, der overhovedet har spekuleret i, at det kunne være et problem, siger Flemming Holler, der er partner i Chrisfish Hanstholm, til TV/MIDT-VEST.

Gjerskov: Ingen ulovlige varer i køledisken

Ifølge fødevareminister Mette Gjerskov er det vigtigt at de svenske laks ikke bliver importeret til Danmark.

- Danske forbrugere skal ikke spise svenske laks med miljøgifte. Vi skal ikke have ulovlige varer i vores kølediske, siger Mette Gjerskov til TV/MIDT-VEST.

At laksen godt må sælges i Sverige, men ikke Danmark kom helt bag på Flemming Holler fra Chrisfish. Han mener, Hanstholm-virksomheden har handlet i god tro.

- Vi burde måske kende reglerne, men jeg vil sige, at den svenske eksportør kendte heller ikke reglerne. Det er en fejl, og det beklager vi utrolig meget, siger Flemming Holler fra Chrisfish Hanstholm.

90 procent af de ulovlige fisk fra Chrisfish Hanstholm er primært blevet solgt videre til udlandet.

Fødevarestyrelsens rejsehold skal nu lave en rapport om den ulovlige import af laks. Derefter bliver det afgjort, om Chrisfish Hanstholm skal have en bøde, og hvor stor den eventuelt skal være.

1:59
Chrisfish Hanstholm kan se frem til en bøde for ulovlig import og salg af giftige laks fra Sverige.