Astman: Aftale med naboregion skal hjælpe akutpatienter

Det rammer mange thy- og morsingboere at akutkirurgien ikke længere findes i Thisted. Et samarbejde med Region Midtjylland skal hjælpe morsingboere.

- Jeg forstår godt, at folk i området er frustreret, siger formand for Region Nordjylland, Ulla Astman om manglende akutkirurgi på sygehuset i Thisted.
- Jeg forstår godt, at folk i området er frustreret, siger formand for Region Nordjylland, Ulla Astman om manglende akutkirurgi på sygehuset i Thisted.
Foto: Arkiv

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, erkender overfor TV MIDTVEST, at situationen uden akutkirurgi på Thisted Sygehus er uholdbar.

- Jeg synes jo, det er frustrerende, og jeg forstår godt, at folk i området er frustreret. Vi er heller ikke interesseret i at ligge og fragte syge borgere langt, men det er desværre vores eneste mulighed nu, for det der ligger allervigtigst for os, det er at sikre, at patientsikkerheden er i orden.

Transport på 155 km

Sygehusledelsen i Thisted har gjort den midlertidige ordning om at fragte akutkirurgiske patienter til Hjørring permanent. Det betyder for nogle en transport på 130-150 km, da de ikke længere kan få den nødvendige behandling i Thisted. 

2:43
Det rammer mange thy- og morsingboere, at akutkirurgien ikke længere er at finde i Thisted.

Torsdag fortalte Anders Noesgaard til TV MIDTVEST om sin kone, der skulle opereres for blindtarmsbetændelse og derfor var nødt til at blive kørt fra hjemmet i Hvidbjerg på Mors til Hjørring  - en tur på 155 kilometer. 

I Hjørring måtte konen tilmed vente godt et døgn på at få den hjælp, hun behøvede. Det betød, at hun blev opereret for en sprængt blindtarm i stedet for en blindtarmsbetændelse.

- Hjørring har fundet flere ressourcer til den her opgave, men de er også presset på operationskapaciteten, derfor er sygehusledelsen ved at lave en omlægning med et ekstra operationsleje til akutkirurgi i Hjørring, således at man kan undgå den her slags ventetider, for det er naturligvis ikke tilfredsstillende, siger Ulla Astman.

Søger hjælp i Viborg

Hvis de i Hjørring ikke kan klare presset, har de i Region Nordjylland også søgt hjælp i naboregionen.

- Vi kigger nu også på andre muligheder. Vi er ved at lave en aftale med region Midtjylland om, at man i Viborg kan tage imod flere af de akutte kirurgiske patienter således, at man blandt andet for eksempel fra Mors kan nøjes med at fragtes til Viborg, slutter regionsrådsformanden.

Situationen er opstået fordi Region Nordjylland i fire måneder forgæves har forsøgt at skaffe læger til sygehuset i Thisted.