Uklarhed om ukrudtsmiddel bliver fulgt med spænding

Der er ikke flertal blandt EU-landene for en forlængelse af stoffet glyphosat, som bruges i Roundup. Det kan få konsekvenser for Cheminova.

Arkivfoto
Arkivfoto

Det er for alvor ved at være sidste udkald, hvis landmænd og haveejere fortsat skal kunne benytte sig af et af de mest populære midler mod skvalderkål, tidsler og andet ukrudt i haven og på marken.

EU's medlemslande har mandag stemt om at forlænge godkendelsen af sprøjtemidlet glyphosat. Den udløber 1. juli, men der var ikke flertal for en forlængelse, oplyser Miljøstyrelsen.

Dagbladet Holstebro-Struer har talt med Cheminova, der med spænding følger det politiske spil omkring en forlængelse af sprøjtemidlet. For godkender EU ikke en forlængelse, må virksomheden lige som andre virksomheder stoppe for salget i EU.

- Jeg kan ikke sige det nøjagtige beløb, men det vil være af ikke ubetydelig størrelse, hvis vi må stoppe salget, siger kommunikationsdirektør Lars-Erik Kruse Pedersen, FMC Cheminova, til Dagbladet.

Forslaget om forlængelse bliver nu sendt til EU's appeludvalg, og det forventes at EU-Kommissionen meget snart vil indkalde appeludvalget til et møde om sagen.

Stoffet glyphosat er kommet under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Derfor har flere lande haft svært ved at give deres støtte.

EU's kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, opfordrede på et pressemøde onsdag medlemslandene til snart at nå til enighed om en forlængelse af den nuværende godkendelse af glyphosat.

EU-Kommissionen mener, at forlængelsen skal gælde så længe, at EU's kemikalieagentur, ECHA, er i gang med en ny undersøgelse af kræftrisikoen ved brug af glyphosat og senest frem til udgangen af 2017.

EU-Kommissionen lagde oprindeligt op til en forlængelse på 15 år, derefter 9 år, og efter stor ballade om, hvorvidt stoffet kan fremkalde kræft, anbefalede kommission altså onsdag blot en teknisk forlængelse.