Ukendt morsingbo på den røde løber i Cannes

Den nye danske gyser "Når dyrene drømmer" har stor tilknytning til det midt- og vestjyske. Den er filmet i Syd-thy, og hovedrollen er besat af en helt ukendt, ung pige fra Tæbring på Mors. Foto: Rolf Konow

Den nye danske gyser "Når dyrene drømmer" er udtaget til kritikerprisen ved filmfestivalen i Cannes og kæmper her mod seks andre film om at vinde sideprisen Semaine de la Critique.

Dødsfald i det vestjyske

Filmen handler om den 16-årige Marie, der bor på en lille ø ud for den danske vestkyst. Der sker en række mystiske dødsfald på den lille ø. Samtidig bærer den unge Marie rundt på en hemmelighed, da hun langsomt er ved at forvandle sig til en varulv.

Optaget i Agger

Filmens instruktør Jonas Arnby og manuskriptforfatter Rasmus Birch ledte længe efter den perfekte location, der skulle passe til filmens dunkle fortælling. De to indledte jagten på de rette omgivelser, hvilket bragte dem rundt i landet. Da de nåede til Agger, fandt de, hvad søgte. Egnens tydelige tegn på naturens mægtige kræfter og det golde landskab i Nationalpark Thy var nogle af de egenskaber, der gjorde udfaldet. Mens også den vestjyske mentalitet var udslagsgivende.

- Når man taler med de lokale, kan de alle sammen fortælle nogle temmelig rå historier fra det virkelige liv. De lægger ikke låg på noget som helst, men er totalt åbne og ærlige om de ting, de har oplevet. Det univers blev jeg fuldstændig betaget af, og jeg endte med at lægge mig fast på næsten alle locations på den tur, fortæller filmens instruktør Jonas Arnby.

Ukendt morsingbo i hovedrollen

Filmen indeholder også en markant afstikker til Mors. I feltet af skuespillere ses både Sonja Richter og Lars Mikkelsen, som de mest prominente navne. Men den største rolle, hovedrollen, er tilfaldet en ung og helt ukendt morsingbo. 19-årige Sonia Suhl var netop blevet student, da hun sidste år blev gjort opmærksom på, at der blev holdt casting på Mors, fordi man ledte efter en lokal skuespiller til en film. Da instruktøren Jonas Arnby mødte unge Sonia Suhl fra Tæbring, var han ikke i tvivl om, at han havde fundet, hvad han søgte.

- Vi søgte med lys og lygte i hele landsdelen vel vidende, at det ville blive næsten umuligt. Men pludselig dukkede den dengang 18-årige Marie Suhl op. Hun var student fra Tæbring på den anden side af Visby Bredning. Her fik vi alt det, som vi søgte; en særlig melankoli, en tydelig sarthed, en intens tilstedeværelse tilført noget fremmedt og ukendt, fortæller Jonas Arnby.

Filmens hovedperson Marie var fundet, og valget af Sonia Suhl er ifølge flere internationale filmmedier helt rigtigt. Senest har det anerkendte filmsite Indiewire udråbt hende til én af de ti unge skuespillere, som kritikerne og filmproducenterne bør holde et ekstra øje med under filmfestivalen i Cannes 2014.

Kan vinde næste weekend

Mandag har "Når dyrene drømmer" verdenspremiere i Cannes, når den bliver vist for filmkritikerne. Torsdag bliver flere af de syv udvalgte film i sektionen Semaine de la Critique sorteret fra. De resterende film skal kæmpe om prisen, som offentliggøres næste weekend under filmfestivalen i Cannes.

Se trailer for filmen herunder:

Læs Indiewires omtale af Sonia Suhl her: Indiewire.com

Læs mere om kritikerprisen her: http://www.semainedelacritique.com/EN/index.php