Uge sex i 4. klasse: Hvad må man på sociale medier?

Traditionen tro tilbyder Sex & Samfund i uge 6 gratis materiale til sundheds- og seksualundervisning i grundskolen

Undervisning
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

Temaet for Uge Sex i år er 'Rettigheder online og offline', så på Thy Privatskole skulle 4., 5., og 6. klasserne lære mere om, hvad de må og ikke må på de sociale medier.

- Man skal huske sin egen grænse og finde ude af, hvor går min grænse, forklarer Rikke Frank, der er lærer på Thy Privatskole.

Hele uge 6 har eleverne og lærerne fokus på de sociale meder, som kan skabe en del spørgsmål og udfordringer som ung.

- Når det ligesom bliver synliggjort, at vi har en uge, hvor det er på, og hvor det er mere eller mindre landsdækkende, så vil der komme en god dialog omkring, både i hjemmene, men også på de forskellige skoler, fortæller underviser Rikke Frank.

Og eleverne suger undervisningen til sig.

- Vi lærer om, hvordan man kan klare sig på nettet og alle de sociale medier, og hvad man skal gøre, forklarer Anna Kappelgaard fra 4. klasse.

- Man må jo ikke tage billeder af andre og sende dem til en anden uden at spørge om lov, tilføjer klassekammeraten Frederik Rytter Kjeldsen.

Hvert eneste år i uge 6 stiller Sex & Samfund skarpt på et særligt tema inden for sundheds- og seksualundervisning. I år er de sociale medier i fokus - og flere af eleverne på Thy Privatskole har selv haft uheldige oplevelser.

- Der var en, der skrev til mig i går. Så sendte han en venneanmodning, spurgte hvor jeg boede, hvad jeg hed og om mit telefonnummer. Så slukkede jeg bare computeren, forklarer Martin Spanggard, der går på Thy Privatskole.

Og han er ikke den eneste.

- Jeg har en gang taget et fjolle-billede og sendt det til en af mine venner, som åbenbart sendte det videre til nogen fra min storebrors klasse, fortæller Anna Kappelgaard fra 4. klasse.

På Thy privatskole er de glade for den årlige tradition om at sætte fokus på et særligt emne.

- Der er nogen ting, man skal have hjælp til, for børnene og de unge mennesker ser rigtig mange ting i dag, og der er måske ikke det samme filter på, som der har været tidligere, siger Rikke Frank, som er lærer på Thy Privatskole.

Eleverne bruger da også lang tid hver dag på de sociale medier, de fortæller grinende at der godt kan bruges op til 8 timer på en dag. 
Derfor har det måske aldrig været vigtigtigere at lære fremtiden hvordan man opfører sig.

- Det handler om at have en ordentlighed overfor hinanden i måden vi taler på i hvad, vi taler om, i hvad vi deler om hinanden, fortæller Rikke Frank.