LA’s nestor indrømmer: Uffe Elbæk har gjort mig klogere

Liberal Alliances landsformand anerkender folketingets yngste parti for at have sat klimapolitikken på dagsordenen. Uden Uffe Elbæk og Alternativet var det formentlig ikke sket. Jeg er blevet klogere, erkender Leif Mikkelsen. 

27:51
René Gade (Alternativet) og Leif Mikkelsen (Liberal Alliance) har politisk ikke meget til fælles, men kan nu enes om, at klimaforandringerne er vigtige at tage hånd om.

Partiet, der tidligere har nøjedes med at kalde klimaforandringer for klimasvingninger erkender nu, at klimadagsordenen er vigtig. Liberal Alliances landsformand, der er valgt til Folketinget i Vestjylland, går så langt som til at indrømme, at Alternativet ved at italesætte klimapolitikken har gjort ham klogere.

- Dem, der har drevet klimadebatten i Folketinget, det er Alternativet. Med Uffe Elbæk i spidsen, det er der ingen tvivl om. Det har sat sit præg på den måde, vi diskuterer på, på Christiansborg. Det er blevet bragt ind i spørgetimerne med statsministeren uge efter uge, siger Liberal Alliances Leif Mikkelsen.

Så Uffe Elbæk og også René Gade har fået dig til at blive klogere?

- Ja, det har de, konstaterer Leif Mikkelsen, der udover at være valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds også er Liberal Alliances landsformand.

73-årige Leif Mikkelsen fra Silkeborg genopstiller ikke ved det kommende folketingsvalg. Dermed vender han, ligesom en anden silkeborgenser, frivilligt ryggen til Christiansborg. Heller ikke Alternativets René Gade søger nemlig genvalg ved det folketingsvalg, der skal afholdes senest den 17. juni. De afgående folketingsmedlemmer, med hver deres forskellige politiske ståsted, er gæster i denne uges Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor blandt andet klimapolitikken er til debat.

Nødvendigt med mere klimaforskning

Liberal Alliance har på sit landsmøde netop lanceret en klimaplan, fordi også et liberalt parti, i følge landsformanden, bekymrer sig om klimaet og de forandringer, der finder sted.

- Vi vil have et erhvervsliv, der fungerer. Og det har sin pris. Det laver udslip, og det er vi nu gået mere ind i, forklarer Leif Mikkelsen.

- Vi siger, at der skal forskes i det her. Vi skal have den teknologiske udvikling op i gear. Det får vi kun ved uvildig forskning. Således, at vi kan komme videre ad den vej, som vi har set eksempler på - med mindre forurening og mindre energiforbrug på vores biler, siger LA-landsformanden.

Hamrende vigtigt med LA-klimaplan

For Alternativet er klimapolitikken en del af partiets DNA. Bekymringen over de klimaforandringer der foregår, har drevet partiet lige siden det opstod. Derfor glæder det en af dem, der var fra start, at andre partier - også på den borgerlige fløj i Folketinget - nu stempler ind og erkender, at klimadagsordenen er vigtig.

- Hvis nu man ikke stemmer på Alternativet, så er det hamrende vigtigt, at også Liberal Alliance kommer med en klimaplan, så man kan se, at vi er enige om analysen. Der er behov for forandring. Vi vil så bare langt mere. Men al ære og respekt for, at der er kommet en plan, mener René Gade, folketingsmedlem for Alternativet, valgt i Vestjylland.

Alternativet lægger vægt på at det især, når det handler om klimapolitikken, er vigtigt at tænke stort - og også geografisk stort. I følge partiet må udfordringerne ses i et internationalt perspektiv, hvis forandringerne skal realiseres. Men som et ressourcestærkt land, med ressourcestærke indbyggere, kan og skal Danmark gå forrest.

- I Danmark har vi muligheden for at tage de rigtige skridt, før mange andre lande. Vi har et samfund, der er gearet til det - og en befolkning, der også er gearet til det, mener René Gade.

LA: Ikke flere afgifter

Alternativet er et af de partier i Folketinget, der er gået forrest, når det handler om at få danskerne til at ændre adfærd af hensyn til klimaet. Hvis vi for eksempel spiser mindre oksekød og flyver mindre, så vil det være til gavn for klimaet. Helt konkret har Alternativet foreslået at hæve afgifterne på benzin, diesel og biomasse, så flere danskere benytter kollektive transportmidler eller el-biler. Flypassagerer skal betale en klimaafgift på 80 kroner pr. flyrejse. Et kilo oksekød skal være 17 kroner dyrere.

Men her siger Liberal Alliance stop. Partiet anerkender debatten og roser Alternativet for at have formået at sætte en dagsorden. Men adfærdsregulerende afgifter er ikke det danskerne har brug for.

- Vi vil gå den anden vej. Vi vil sænke energiafgiften, og vi vil bruge de fleste penge til forskning, siger Leif Mikkelsen.

- Vores hovedoverskrift er personlig frihed. Vi skal også have frihed til at leve i denne her del af landet, hvor der er lidt længere mellem husene, og hvor det er nødvendigt, at vi har en bil - eller to i en familie, for at få det til at fungere, fastslår Liberal Alliances landsformand.

27:51
René Gade (Alternativet) og Leif Mikkelsen (Liberal Alliance) er politisk forskellige - men de er enige om, at de ved det kommende folketingsvalg ikke genopstiller.