Venstre splittet: Uenighed om lukning af regioner

Ifølge medie opererer Venstre med en model, hvor regionsrådene bliver nedlagt. Men flere af Venstres folketingsmedlemmer er kraftigt imod.

Regeringen er på vej med ny sundhedsreform. Søren Gade mener ikke, at regionerne skal nedlægges.
Regeringen er på vej med ny sundhedsreform. Søren Gade mener ikke, at regionerne skal nedlægges.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Diskussionen om at lukke regioner og dermed fyre alle landets regionspolitikere skaber splittelse i Venstres folketingsgruppe. Søren Gade, der indtil for nylig var gruppeformand, taler det midt imod sammen med partiets boligordfører, Carsten Kissmeyer. Også Carl Holst og Martin Geertsen advarer. Det skriver avisen Danmark.
    
Regeringens længe ventede sundhedsreform, som er blevet udskudt igen og igen, er gået ind i en fase, hvor det skal slås søm i, og der skal tages endelige beslutninger.

Der har igennem længere tid været lagt op til en regulær lukning af de fem regionsråd med hver 41 politikere. Ifølge avisen Danmarks oplysninger opererer regeringen således med en model, hvor regionsrådene bliver nedlagt, og sundhedsvæsenet i stedet skal styres af ikke-folkevalgte.
    
Men det er en række markante kræfter i Venstres folketingsgruppe imod, og de advarer nu deres partifælle, statsminister Lars Løkke Rasmussen mod at fjerne det folkevalgte demokratiske lag i Danmark, som regionsrådene står for, skriver avisen Danmark.
    
Både den den tidligere så magtfulde gruppeformand Søren Gade, tidligere medlem af regeringen Carl Holst, socialordfører Martin Geertsen og boligordfører og tidligere borgmester Carsten Kissmeyer taler imod den del af sundhedsreformen, som lægger op til en fyring af regionsrådene.

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, siger Søren Gade til avisen Danmark.
    
- Siger du, at det ikke bør være venstrepolitik at nedlægge et folkevalgt element?
    
- Jeg vælger at tro, at folkevalgte aldrig bliver Venstres fjender. Det håber jeg da ikke. Personligt har jeg stor tiltro til, at de mennesker, der bliver valgt - uanset om det er socialdemokrater, venstrefolk eller andre - gør deres bedste, hvor de sidder. Og synes folk ikke, at de gør det godt nok, kan de vælge nogle andre næste gang. Det er sådan, det virker. Det er det smukke i et demokrati, siger Søren Gade.

Dyrere kan være bedre

Venstres folketingsgruppe har endnu ikke på papiret taget stilling til, om det er partiets officielle politik, at regionsrådene skal nedlægges. Derimod har resten af regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti lagt kortene på bordet: De folkevalgte regionspolitiere skal væk, og det kan ikke gå for stærkt.
    
- Jeg kan kun gisne om hvorfor, men de partier har jo ikke rigtigt nogle regionspolitikere af betydning. Det kan hænge sammen. Jeg har bare en liberal grundholdning om, at beslutninger skal træffes tæt på borgerne. At det folkevalgte islæt er en kronjuvel, vi er nødt til at beholde. Det er måske min årelange baggrund i det midtjyske Venstre, der slår igennem, siger Søren Gade.

Det er ikke tilfældigt, at Søren Gade siger "det midtjyske Venstre" og ikke bare "Venstre". Fordi afstanden til København er en vigtig del af hans argument. Han kalder politisk udpegede bestyrelser, som administrativt ansvarlige for sygehuse, ambulancevæsen og lægedækning for "det ultimative skrækscenerie".
    
- Jeg er helt sikker på, at vi kan spare nogle penge, hvis vi overlader sundhedsvæsenet til regneark og djøf'ere på Slotsholmen, men udfordringen er, at de ikke bor i de områder, de skal træffe beslutninger om. Der er altså politikere i Nord-, Midt- og Sønderjylland og på Fyn, som har et indtryk af, hvordan borgerne føler sig dækket ind. Politik handler nogle gange om at træffe beslutninger, der ikke nødvendigvis er de mest optimale økonomisk, men i stedet understøtter en udvikling i samfundet. Det kan godt ske, at borgerne er mere interesseret i en lidt dyrere løsning, hvis den for eksempel sikrer liv i landdistrikterne eller en bedre geografisk lægedækning, siger Søren Gade.

Kan udradere udflytning af arbejdspladser

Boligordfører Carsten Kissmeyer er bange for, at hans parti med en sundhedsreform vil sætte det over styr, som det har opnået ved at stå bag to markante udflytningsrunder af statslige arbejdspladser.
    
- Centraliseringstendensen stiger, jo tættere vi kommer på Finansministeriet, hvor man er meget fokuseret på kortsigtede økonomiske gevinster. Men det gik i den rigtige retning med udflytningen af statslige arbejdspladser. Jeg er nervøs for, at sundhedsreformen vil rulle den indsats tilbage. Sundhedsvæsenet spiller nemlig også en økonomisk rolle i lokalsamfundene, hvor det giver arbejdspladser og mangfoldighed, siger Carsten Kissmeyer til avisen Danmark.
    
Kissmeyer har erfaring fra alle tre demokratiske niveauer i Danmark - indtil for nylig var han borgmester i Ikast-Brande, og samtidig med medlemskabet af Venstres folketingsgruppe er han også 2. næstformand i Region Midtjylland.

- Nogle vil sige, at jeg taler mod lukning af regionsrådene, fordi jeg sidder i et, men det er ikke derfor - jeg er åben for enhver genial idé, der sikrer, at borgerne kan adressere deres nervøsitet og utryghed hos politikere tæt på, hvor de bor. I Venstres bagland har det ikke nogen stor klangbund, at vi skal nedlægge regionerne, siger han.
    
- Skal man ikke passe på med at glorificere den folkelige forankring i regionsrådene - mange føler allerede, at de er fjerne, og få ved, hvem der sidder i dem?
    
- Når der opstår problemer, skal jeg love for, at borgerne finder ud af, hvem der sidder i deres regionsråd. I Silkeborg, for eksempel, kæmper de med næb og kløer for deres sygehus, og så kan de altså godt finde deres politikeres mailadresser, siger Carsten Kissmeyer

2:22
Indslag fra 30/8-2018: Thomas Funding, poltisk redaktør ved Avisen Danmark, vurderer, at regionerne meget vel kan blive nedlagt.

Uklarhed om ansvaret

I et fælles debatindlæg på Altinget.dk skriver nuværende kirkeordfører og tidligere minister Carl Holst og socialordfører Martin Geertsen, at regeringens kommende sundhedsreform især vil have fokus på to mål: Bedre sammenhæng mellem praktiserende læger, sygehuse og kommuner og større ensartethed i behandlingen i hele landet.
    
Men de understreger, at der er to væsentlige udfordringer, som er i fare for at blive glemt: At der er risiko for at skabe et system med flere instanser og flere bureaukratiske led end i dag, og at der kan blive skabt uklarhed for borgerne om, hvor det politiske ansvar for sundhedsvæsnet skal placeres. Det skriver avisen Danmark.

"Vi er ikke forlovet med regionsrådene. Men en nedlæggelse af regionsrådene bør efter vores mening ikke føre til en struktur, hvor det er endnu mere uklart for patienter, medarbejdere og medier, hvor det politiske ansvar for drift og udvikling af det danske sundhedsvæsen kan placeres. Vi skal nemlig ikke bilde hinanden ind, at vi i fremtidens sundhedsvæsen kommer til at slippe for lave prioriteringer. Og det siger vel næsten sig selv, at det skal være muligt at placere et politisk ansvar for de beslutninger," skriver de.
    
Ud over at være medlemmer af Folketinget for Venstre er Martin Geertsen politisk ordfører for Venstre i Region Hovedstaden, og Carl Holst er tidligere formand for Region Syddanmark.

3:01
Indslag fra 30/8-2018: Både Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance vil afskaffe regionerne og nu overvejer Venstre det samme.