Uenighed om ansvaret for bedre toiletforhold for chauffører

Timevis på arbejde uden at kunne komme på toilet. Det er virkeligheden for flere buschauffører her i landsdelen. Midttrafik og busselskaber strides om ansvaret.

Michael Strandsbjerg er en af de chauffører, der ikke har tid til at komme på toilettet i arbejdstiden.
Michael Strandsbjerg er en af de chauffører, der ikke har tid til at komme på toilettet i arbejdstiden.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Michael Strandsbjerg er chauffør med stoppested ved banegården i Ringkøbing. Han er en af de chauffører, der har svært ved at nå at komme på toilettet i arbejdstiden. 

- Hvis du skal ,så skal du jo, og så er det bare med at løbe ned bagved, siger han, mens han peger ned bag en stationsbygning på Ringkøbing Banegård, hvor han er nødt til at tisse i det fri. 

Toiletterne på banegården er nemlig så langt væk fra busserne, at chaufførerne sjældent har mulighed for at nå helt derned. Banegården i Ringkøbing er langtfra det eneste sted med problemet. Det betyder at der nemt kan gå tre-fire timer på en dag, uden mulighed for toiletbesøg for chaufførerne.

- Det er helt uacceptabelt, at det skal være sådan og at chaufførerne skal behandles på den måde, raser Jan Rathken, der er faglig sekretær ved 3F i Herning.

Derfor har fagforeningen rejst klagen over for Midttrafik, der mener, at ansvaret ligger hos de busselskaber, de har udliciteret transportopgaven til. 

- Midttrafik lægger desværre skylden fra sig, og siger, at det er vognmændenes problem, og at det står i kontrakterne. Og det er også rigtig nok, men Midttrafik skal jo følge op på det, fastslår Jan Rathken. 

Ronny Gasbjerg er direktør i busselskabet Herning Turist, et af de selskaber, som kører for Midttrafik. Han erkender at det er busselskabernes ansvar at lave faciliteter for chaufførerne. Det er bare ikke helt så enkelt.

- Det er ikke os, der ikke har overholdt kontrakten. Der ligger nogen muligheder og begrænsninger i, at det ligger inde på offentlige pladser, hvor der har vi ikke mulighederne for at lave de enkelte ting, siger han.

Midttrafik ønsker ikke stille op til interview, men efter 3F's kritik vil Midttrafiks bestyrelse på fredag behandle problematikken på et møde.

- Det er ikke et sekund for tidligt. Om der så sker noget efter mødet, det må vi så håbe, siger Jan Rathken. 

2:06