Krydsfelt

Strid om udlændinge: - Radikales verdenssyn er ”halleluja”

Dansk Folkeparti og De Radikale er dybt uenige om Danmarks udlændinge- og integrationspolitik.

- Hvis vi ikke tager fat på det nu, så ødelægger vi Danmark. Og det drejer sig ikke kun om Danmark i dag, men om Danmark om tyve og halvtreds år, siger Christian Langballe.
- Hvis vi ikke tager fat på det nu, så ødelægger vi Danmark. Og det drejer sig ikke kun om Danmark i dag, men om Danmark om tyve og halvtreds år, siger Christian Langballe.

Når det handler om udlændingepolitik, så er forskellen mellem Dansk Folkeparti og De Radikale stor. Dansk Folkeparti vil stramme. De Radikale vil, i følge DF, det stik modsatte.

- Det, jeg synes, er problemet med Det Radikale Venstre, det er den der kulturradikale halleluja-humanisme, hvor man helt verdensfjernt svæver ude i idealernes himmelrum uden overhovedet at befatte sig med virkeligheden, siger udlændinge- og integrationsordfører Christian Langballe fra Dansk Folkeparti.

De Radikale har en fornemmelse af, at muslimer slet ikke skulle være i landet, hvis det stod til Dansk Folkeparti. Og det strider helt imod partiets politiske overbevisning.

- For mig går det ud over noget af det allermest fundamentale i vores samfund, nemlig vores demokrati – at man har frihed til, at tro på hvem man vil, og at man på være her, hvis bare man overholder loven, siger Andreas Steenberg fra De Radikale. 

0:47
Christian Langballe mener, at flygtningelandene har brug for at få deres kvalificerede arbejdskraft tilbage.

DF: Hvorfor er det en straf at blive sendt hjem?

Uenighederne bliver for alvor tydelige, når snakken falder på flygtninge og deres ret til at arbejde i Danmark. DF har ytret øbske om et paradigmeskifte. Og det der, i følge DF, gerne skulle komme til at ske, er, ifølge Christian Langballe, en ren selvfølgelighed.

- Hvis man flygter fra krig og ufred og får midlertidigt ophold i Danmark, så skal man selvfølgelig tilbage til sit eget land igen. Og vi har debatteret det, som om det er en straf at komme tilbage til sit eget fædreland – hvorfor er det det? Det er sådanne ting, jeg synes, har afsporet debatten, siger Christian Langballe.

Andreas Steenberg mener, at flygtninge gerne må tage arbejde her i landet, imens de er her. Hvis man fratager dem den mulighed, bliver de aldrig en del af fællesskabet, mener han. Sagen om en slagteriarbejder fra Thisted, der, trods arbejde, blev udvist af landet, har i den grad forarget ham. 

 
 

- Her har vi en mand, der er kommet i arbejde, og alligevel bliver han smidt ud. Så topper det for mig, for så er det ikke længere problemer, vi løser. Så er det problemer, vi skaber, siger Andreas Steenberg.

- Der er intet problem i, at den mand skal tilbage til sit hjemland og gøre brug af sine kompetencer der. Hvornår er det blevet et problem? Jeg synes, det er en abstrakt diskussion, vi fører, hvor det handler om, at hvis folk kommer her til landet og arbejder, så skal de per definition blive en del af Danmark – hvorfor skal de det?, siger Christian Langballe.

Her kan du se hele debatten med Langballe og Steeberg: 

27:44
Det handler om udlændingepolitik, og forskellen mellem Dansk Folkeparti og de Radikale er stor. Hvad er det præcis, de to partier ikke kan enes om? Gæster i studiet er Andreas Steenberg (Rad.) og Christian Langballe (DF). Vært: Klaus Knudsen Pedersen