Udvider produktionen: Kartoffelavlere søges

Laver mel af 20 tons kartofler i timen.

Kartoffelmelscentralen har så travlt, at den nu har allieret sig med et rådgivningsfirma, der skal skaffe nye leverandører.
Kartoffelmelscentralen har så travlt, at den nu har allieret sig med et rådgivningsfirma, der skal skaffe nye leverandører.
Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

Produktionen kører på højtryk hos AKM - andelskartoffelmelsfabrikken med afdelinger i Karup og Brande.

Fabrikken ekporterer så store mængder kartoffelmel, at der er brug for mange flere kartofler.

Derfor søger den nu 20 nye leverandører, og til det formål har man alliereret sig med et rådgivningsfirma, der skal hjælpe med at få flere landmænd til at lægge produktionen om.

Travlheden skyldes ikke mindst, at kartoffelmel er i høj kurs i USA, Rusland og Asien. Kartoffelmel indeholder stivelse, der kan erstatte animalske produkter i for eksempel slik eller i den ost, som amerikanerne kommer oven på deres pizzaer.

Fabrikken laver hver time kartoffelmel af 20 tons kartofler og udbygger nu for at kunne fordoble produktionen.

- Det er en rigtig god historie - både for dansk landbrug og for Danmark som eksport-nation, siger direktør i AKM, Jørgen Bæk.

Og succesen er ikke kommet af sig selv. Fabrikken har satset målbevidst på at udvikle nye produkter for at stå stærkere i konkurrencen.

- Under hele finanskrisen ansatte vi bare flere og flere produktudviklere. Jo dybere finanskrisen blev, desto flere produktudviklere ansatte vi. så man kan sige, at vi opsøgte heldet, og nu tilsmiler heldet os, siger Jørgen Bæk.

4:19