Prisen eksploderer på efterskolerne: Udskyder nyt køkken for at få råd til børnenes efterskole

Seks ud af ti unge tager tiende klasse på en efterskole. Det til trods for prisen de sidste ti år er steget med 25 procent.

4:52
Selv om prisen er steget 25% de seneste ti år, har der aldrig været større efterspørgsel på efterskoleophold.

Kreativ, musikalsk, friluftsliv eller vandsport. Valgmulighederne er mange alene på Midtjysk Efterskole i Ejstrupholm. Ser man bredt over hele landet er valgmulighederne endnu større, når man skal vælge, hvilket speciale man ønsker at dyrke på efterskolen. 

Og det er populært. Seks af ti elever der i dette skoleår går i tiende klasse er på efterskole. Det til trods for, at prisen de seneste ti år er steget med 25 procent. For Anne Bille fra Ry har det dog aldrig været et spørgsmål om, men hvor hendes børn skulle på efterskole. 

- Så må vi vente med vores køkken derhjemme. Den dialog og den udvikling af et ungt menneske efterskolen er med til at give er så vigtig, at andre ting må vente, fortæller Anne Bille. 

En af eleverne på Midtjysk Efterskole, Cecilie Krogh, er glad for hun valgte efterskolen. 

- Jeg kan udfordrer mig selv alt det jeg vil. Samtidig kan jeg være mig selv. Her er trygt at være, det er alt det jeg drømte om, fortæller hun. 

Hård konkurrence og nedsatte tilskud

Der er især to årsager til, at priserne på et efterskoleophold de senere år er steget. 

- Der er blevet skåret i det tilskud efterskolerne modtager. Samtidig er der mange skoler med gode anlæg og muligheder for rejser til udlandet. Det er dyrt at levere den slags produkter, det koster, fortæller Bjarne Lundager Jensen, der er direktør i efterskoleforeningen. 

På Midtjysk Efterskole er prisen de seneste ti år "kun" steget med 12 procent. Her har man forsøgt at fokusere på andre ting end kun de fysiske rammer. 

- Vi har gjort meget ud af pædagogiske tiltag fremfor materielle tiltag. Vi vil gerne have elever fra alle samfundslag på vores skole, da det giver den bedste undervisning via en alsidig elevsammensætning, forklarer forstander Bo Thorup. 

Onsdag aften havde alle efterskole i landet åben hus. Se hele reportagen fra Midtjysk Efterskole øverst i denne artikel.