Udsigt til massefyringer skaber oprør blandt forældre

Omkring 24 ansatte på Holstebro Kommunes skoler skal fyres. Det har fået bekymrede forældre til at gå sammen i protest.

2:38
Jens Kjærgaard Frederiksen er utilfreds med de planlagte nedskæringer på folkeskoleområdet i Holstebro Kommune.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Forældre til skoleelever i Holstebro er dybt bekymrede over, at der er lagt op til at fyre 24 og tvinge yderligere 26 skoleansatte ned i tid. Det har fået mange af forældrene til at samle sig i Facebook-gruppen Styrk folkeskolen i Holstebro Kommune, hvor de gerne vil give udtryk for, at grænsen er nået.

Jens Kjærgaard Frederiksen fra Halgård er manden bag facebooksiden, og budskabet er ret enkelt:

- Nu synes jeg, det er nok. Du kan ikke klippe håret af en skaldet, forklarer han.

Færre børn betyder færre lærere

Jens Kjærgaard Frederiksen arbejder selv som lærer, men i en anden kommune. Hans bekymring for undervisningens kvalitet er steget i takt med, at antallet af lærere og pædagoger i Holstebro er faldet.

- Selv om lærerne gør et hammergodt stykke arbejde, så kan du på et tidspunkt ikke løbe hurtigere, du kan ikke undervise mere, du kan ikke forberede dig mere og du kan ikke give den undervisning, du egentlig gerne vil, siger Jens Kjærgaard Frederiksen.

Også hos Vestjysk Lærerforening giver fyringsrundens omfang anledning til bekymrede miner.

- Det er en af de større, som vi har været ude for i min tid som formand, siger lærerforeningens formand, Torben Voss.

Hos kommunen mener man til gengæld, at fyringerne er velbegrundede.

- Forklaringen er simpelthen, at vi kommer til at få otte færre skoleklasser næste år, end vi har haft i år, og det kan vi se allerede nu, fordi der har været skoleindskrivning, siger formand for børne- og familieudvalget i Holstebro Kommune, Torben Gudiksen (B). 

Kritik: Det hænger ikke sammen

En anden del af grunden til, at der skal fyres skoleansatte er, at fire skoler i Holstebro Kommune i 2018 har haft et samlet underskud på ni millioner kroner. Det drejer sig om Rolf Krake Skolen, Sønderlandsskolen, Nørre Boulevard Skolen og Mejrup Skole.

Jens Kjærgaard Frederiksen har dog svært ved at forstå politikernes prioriteringer.

- Der er sat mange penge af til skoleudvidelser allerede fra næste år, så jeg forstår ikke, at man går ud og fyrer nu, fordi der ikke er børn nok, og så skal man til at udbygge skolerne. For mig som ganske almindelig forælder, så giver det ikke mening. Jeg kan ikke forstå det, siger han.

Fra byrådets side er man indstillet på at lytte til kritikken.

- Jeg vil gerne tage det op både i børne- og familieudvalget og i det samlede byråd, om der er mulighed for at finde nogle midler til skoleområdet. Vi har bare en vildt stram økonomi i Holstebro i øjeblikket, fordi vi har en masse anlægsprojekter, vi er ved at afslutte, siger Torben Gudiksen.

Først til april kan kommunen melde endeligt ud, præcis hvor mange der ender med at miste jobbet.