Udrykningshold redder høsten for landmænd

Landmænd høster dag og nat for at få høsten i hus, men når mejetærskerne går i stykker, kan det være katastrofalt. Heldigvis er et udrykningshold klar til at hjælpe.

Mejetærsker
Foto: Scanpix / Johan Gadegaard

Høstarbejdet er i disse dage i gang både dag og nat. Mange steder har kornet været modent i lang tid, men på grund af det våde sommervejr har mejetærskerne måtte blive indendørs.

Derfor udnytter landmænd og maskinstationer nu alle døgnets tørre timer til at få høsten i hus på de midt- og vestjyske marker. Men når de store maskiner kører i døgndrift, sker det, at de går i stykker.

Heldigvis er der råd for mekaniske fejl. I Mejrup ved Holstebro ligger Anker Bjerre Maskinforretning, og de har en vognpark, der akut kan rykke ud til nødstedte landmænd og redde høsten.

- Lige pludselig er du jo den vigtigste person i hele verden for en landmand, når de ringer, og det bare skal laves med det samme. Det er jo fedt, men det er knapt så fedt, hvis du ikke kan løse det med det samme, siger Brian Andersen, montør hos Anker Bjerre Maskinforretning.

Rullende værksteder

Brian Andersen står for mange reparationer af mejetærskere, og sammen med en kollega er han klar til at rykke ud fra et rullende værksted i Mejrup.

- Vi kan klare langt det meste herfra, siger Brian Andersen.

Det er kritisk for landmændene, når deres mejetærskere står stille, og derfor har Anker Bjerre i alt otte rullende værksteder, hvorfra montører kan køre ud til nødstedte landmænd.

- Typisk ringer landmanden ind til vores værkfører og siger, at noget er gået i stykker, og at han gerne vil have det lavet. Så pakker vi bilen og kører ud og laver det, og med 8-10 rullende biler kan vi hjælpe langt de fleste, siger Brian Andersen.

Nødstedte landmænd er der også nok af, og det giver masser af timer i akutbilerne.

- Det er jo nok fra syv til ti - elleve - tolv stykker om aftenen. Sommetider lidt mere. Men det er jo det, der er charmen. I høsten er vi alle sammen om det, fortæller Brian Andersen.

Den travle tid for montøren varer kun et par uger endnu.

- Så er høsten ovre, og så kan vi få lov til at sove længe i weekenden igen, siger han med et smil.