Udligningsreform rammer skævt

I dag præsenterede Økonomi- og Indenrigsministeren sin rapport om udligningssystemet. Hensigten er at tage fra de rige og give til de fattige. Men ikke alle landsdelens borgmestre er tilfredse.

210312udligning.jpg

Hensigten med den nye udligningsreform er klar: De rige kommuner skal give omkring 400 millioner kroner til landets fattigste kommuner.

- Det er vigtigt, at kommuner som skal løfte opgaven med at hjælpe udsatte børn oplever, at der er en solidaritet kommunerne imellem om at betale regningen for det, siger Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Skæv fordeling

Selv om formålet er at give fattige kommuner en hjælpende hånd, er det ikke entydigt lykkes.

Eksempelvis kan Favrskov Kommune sænke skatten med 0,39 procent, mens eksempelvis Morsø Kommune skal hæve skatten med 0,17 procent.

 - Jeg var helt naiv. Jeg troede, at vi ville få i hvert fald 5-7 millioner kroner. Men jeg er godt nok kommet ned på jorden igen, siger Morsø Kommunes borgmester Lauge Larsen (S).

Venstre vil forhandle

Esben Lunde Larsen, som er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer, mener ikke, at udkastet til reformen er ideelt.

 - Nej, det er det ikke på alle områder. Det er derfor, vi skal forhandle om det nu, siger Esben Lunde Larsen.

Socialdemokraternes Simon Kollerup er derimod godt tilfreds med reformudspillet.

 - Jeg mener faktisk, at det vi har lagt frem i dag er retvisende. De kommuner, der har haft det vanskeligt de senere år, kan levere en nogenlunde ensartet service på linje med resten af kommunerne i Danmark.

Beskæftigelsesbidrag skal udligne

Ud over udligningen får nogle kommuner en pose penge i beskæftigelsesbidrag. Her får alle midt- og vestjyske kommuner penge på nær tre kommuner.

Sådan fordeler udligningsreformen og beskæftigelsestilskuddet sig for landsdelens kommuner i kroner:

MASTER.jpg

Det er nu op til forligspartierne bag kommunalreformen fra 2007 at forhandle den endelige løsning på plads. Økonomi- og Indenrigsministeren håber, at få en aftale om udligningsordningen på plads, så det kan træde i kraft fra næste år.

Se Skive- og Morsø Kommuners borgmestres reaktion på udligningsudspillet her: