Udlicitering mest populær i røde kommuner

Flere røde kommuner end blå udliciterer opgaver til private virksomheder.

Flere og flere røde kommuner får private virksomheder til at løse kommunale opgaver. Af de ti kommuner, som har øget udliciteringsgraden mest i 2012, er otte styret af en rød borgmester, mens kun to er borgerlige. Det viser en undersøgelse lavet af ugebrevet A4.

Holstebro er en af de socialdemokratiske kommuner, der har skruet mest op for brugen af private virksomheder. I 2009 blev 24,4 procent af de udgifter, som må udbydes til private, varetaget uden for kommunalt regi, mens det sidste år var 30 procent, viser analysen.

-  På det område hvor vi snakker størrelsesordnen 35-40 millioner kroner, der har vi fået rigtig meget ud af det. Vi har sparet penge, som vi har kunnet bruge på andre områder, og vi har opretholdt nøjagtig samme kvalitet. Og så skal man huske, at det har været i tæt samarbejde mellem det pågældende firma og kommunen, siger Holstebro Kommunes borgmester H. C. Østerby.

H. C. Østerby: Det handler om sund fornuft, ikke ideologi

Selvom det normalvis opfattes som blå ideologi at sende kommunale opgaver til private, mener borgesteren i Holstebro ikke, at der føres borgerlig politik i kommunen.

- Det handler hverken om farver eller ideologier i min horisont, det handler om sund fornuft. Jeg mener, det giver mening at gøre det inden for nogle af de tekniske områder. Jeg kunne ikke drømme om, at vi skulle udlicitere på de bløde værdier, altså på hjemmeplejen til de ældre, for der leverer vi så flot en vare, at det kan ikke gøres bedre, siger han.

H. C. Østerby mener, at det bedst kan betale sig at udlicitere på de tekniske områder, fordi de private leverandører kan udnytte stordriftsfordele ved maskiner og ressourcer.

65 af landets 98 kommuner har siden det seneste kommunalvalg i 2009 skruet op for udliciteringen.